Mój organizm stanowczo domaga się lata, albo przynajmniej prawdziwej wiosny :) Spragniona jestem zieleni, nowalijek i owoców. W jadłospisie dominują szparagi, rabarbar i sałatki. Dodatki do nich jeszcze ubogie (poza rzodkiewką oczywiście, ale nie ukrywam że czekam na prawdziwe pomidory, prawdziwe truskawki i nasz polski groszek). Poza latem, spragniona jestem podróży, choćby takich jak ostatnia wyprawa do Grecji z Kubą Korczakiem. Dlatego tymczasowo wspomagam się wspomnieniami i snuję plany na tegoroczny wyjazd, jedząc sałatkę z halloumi (zdając sobie sprawę, że halloumi jadłam po raz ostatni właśnie w Grecji, na Poros).
Sałatka jest ekspresowa i pyszna. Pomarańcze dodają orzeźwienia, grillowane halloumi letni smak, a pistacje chrupkości. Jeszcze lepsza (przetestowane!) jest z dodatkiem podduszonych na maśle zielonych szparagów.
Składniki (na 3 porcje):
- 180g mieszanki sałat (lub samej rukoli)
- 220g halloumi (1 opakowanie)
- 1 łyżka obranych pistacji
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Halloumi pokrój w ok. 0,5 cm plasterki (wyjdzie 12-14 plastrów), odsącz delikatnie ręcznikiem papierowym i usmaż na patelni grillowej (bez tłuszczu).
- Pomarańczę wyfiletuj nad miseczką (sok się przyda), czyli odkrój najpierw końce pomarańczy, a następnie nożem obetnij skórkę, prowadząc nóż od góry do dołu, odkrawając razem z biała skórką, a następnie wytnij cząstki pomiędzy błonkami albedo. Z pozostałych albedo wyciśnij do miseczki sok.
- Zrób dressing pomarańczowy: do miseczki z pomarańczowym sokiem dodaj, posól i popieprz (dosyć sporo, aby przełamać smaki).
- Pistacje upraż na suchej patelni i grubo posiekaj.
- Wymieszaj sałatę z pistacjami, pomarańczami i dressingiem pomarańczowym (jeśli nie zużyjesz całego, przelej do słoiczka i wstaw do lodówki – wykorzystasz kolejnym razem) i podaj z grillowanym halloumi.
7 komentarzy
Ewa says:
Bardzo lubię grillowane halloumi:)) Twoja sałatka wygląda pysznie. Ja co prawda pomarańczę musiałabym podmienić na inny owoc z uwagi na uczulenie (zwykle robię taką sałatkę z mango), ale i tak od samego patrzenia ślinka mi cieknie;)
mopswkuchni says:
Tylko raz jadłam ten serek i chyba przyrządziłam go nie tak jak trzeba, bo mnie nie zachwycił. U Ciebie wygląda mega apetycznie i mam ochotę spróbować z nim powalczyć jeszcze raz ;)
Agata says:
Spróbuj raz jeszcze, by przekonać się czy to są Twoje smaki :)
Wildmuscles.pl says:
Grillowane halloumi odpowiednio przygotowane smakuje wyśmienicie. Super przepis. Muszę kiedyś przyrządzić taką sałatkę.
dobry ortopeda kraków says:
Muszę się przyznać, że jestem smakoszem sałatek ale takiej jeszcze nie jadłem. Na pewno wypróbuję przepis!
Ewa says:
Jak można inaczej zrobić ser gdy nie mam patelni grilowej ?
Agata says:
Możesz usmażyć na zwykłej patelni, bez tłuszczu