Śliwki karmelizowane z rozmarynem z jogurtem greckim i prażonym lnem

Niby banalne połączenie, a w smaku obłęd! Połączenie klarowanego masła, śliwek i rozmarynu to ostatnio moje ulubione. Składniki wyjątkowo łatwo dostępne: rozmaryn z balkonu, śliwki od pani z targu a len   od pana Andrzeja. To kolejny nasz przepis z cyklu Cisowianka – Gotujmy Zdrowo.

W wersji śniadaniowej jem z jogurtem, w wersji deserowej z mascarpone. Śliwki mają w sobie wystarczająco dużo słodyczy – nie wymagają dodatkowego cukru.

Śliwki karmelizowane z rozmarynem z jogurtem greckim i prażonym lnem

Składniki (na 2 porcje):

  • 7 dużych śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (poleceam len złocisty0
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przekrój na pół i wyciągnij pestki.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj rozmaryn i śliwki. Smaż do czasu, gdy śliwki zmiękną, ale się nie rozlecą.
  3. Na drugiej patelni upraż len.
  4. Ciepłe śliwki podawaj z jogurtem i ziarnami lnu.

Śliwki karmelizowane z rozmarynem z jogurtem greckim i prażonym lnem

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyŚniadania
Author: Agata

Get Connected