Kolekcjonuję serniki. Pieczone w kąpieli wodnej, która gwarantuje im nieskazitelną biel. Orzeźwiane chłodem w celu stężenia. Barwione jagodami albo czekoladą. Z kąpiącymi się w nim rodzynkami, migdałami, orzechami. Każda wersja mi odpowiada, bo jestem sernikową fanką absolutną.

Ten wakacyjny sernik jest najzwyklejszy. Jedynym jego urozmaiceniem są maliny gęsto ułożone na wierzchu. Czasem jest tak, że przerost burzy formę. Mój sernik na szczęście nie uległ takiej pokusie. Dlatego Wam go polecam.

Składniki:

na trotownicÄ™ 22 cm

  • 800 sera 3 razy zmielonego – użyÅ‚am gotowego z Wielunia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
  • Å‚yżeczka ekstraktu z wanilli
  • sok z poÅ‚owy cytryny
  • szczytpa solu
  • 150 g herbatników
  • 80 g masÅ‚a
  • szklanka malin i liÅ›cie miÄ™ty oraz opcjonalnie cukier puder do dekoracji

Herbatniki rozdrobnić w blenderze/malakserze na puch. MasÅ‚o roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. PowstaÅ‚Ä… masÄ… wykleić dno tortownicy. BiaÅ‚ka oddzielić od żółtek. BiaÅ‚ka z solÄ… ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Żółtka poÅ‚Ä…czyć z cukrem i utrzeć, tak by powstaÅ‚ puszysty krem,a cukier byÅ‚ niewyczuwalny w dotyku. Dodać mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ…, sok z cytryny oraz waniliÄ™. Lekko ubić, do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. Do masy stopniowo dodawać ser, za każdym razem dobrze go wmieszać w powstajÄ…ce ciasto – można mikserem na niedużych obrotach. Na koÅ„cu do masy serowej dodać pianÄ™ z biaÅ‚ek i delikatnie jÄ… poÅ‚Ä…czyć z niÄ…, uważajÄ…c, by nie straciÅ‚a swojej puszystoÅ›ci. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciasto przelać do wyÅ‚ożonej herbatnikami tortownicy i piec okoÅ‚o 40-45 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygniÄ™cia, potem najlepiej sernikowi zrobi kilka godzin w lodówce.

Zimny sernik posypać obficie malinami i miętą.

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response