Składniki:
- 3 szklanki mÄ…ki
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 szklanki jagód
Kruszonka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mÄ…ki
- 100 g płatków migdałowych
Wszystkie składniki zagniatamy. W czasie przygotowania ciasta, kruszonkę można schłodzić w lodówce.
Z drożdży trzeba zrobić zaczyn – wsypać je do miski, dodać Å‚yżkÄ™ mÄ…ki, Å‚yżkÄ™ curku i poÅ‚owÄ™ szklanki ciepÅ‚ego mleka. Wymieszać, tak by drożdże siÄ™ rozpuÅ›ciÅ‚y. Przykryć i odstawić w ciepÅ‚e miejsce na 15 minut. MasÅ‚o rozpuÅ›cić, pozostawić do lekkiego przestygniÄ™cia. Gotowy, powiÄ™kszony zaczyn wlewamy do pozostaÅ‚ej mÄ…ki wymieszanej z solÄ…. Zasypujemy cukrem. Dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy lekko, a nastÄ™pnie dodajemy mleko i rozpuszczone ciepÅ‚e masÅ‚o. Wyrabiamy ciasto rÄ™cznie lub mikserem, tak by byÅ‚o eleastyczne i nie kleiÅ‚o siÄ™. Ciasto zwijamy w kulkÄ™, przekÅ‚adamy do miski, przykrywamy jÄ… Å›ciereczkÄ… i odstawiamy na 1,5 godziny do wyroÅ›niÄ™cia w ciepÅ‚e miejsce.  WyroÅ›niÄ™te ciasto uderzamy w samym Å›rodku rÄ™kÄ… i ponownie je wyrabiamy. Wyrobione ciasto rozwaÅ‚kować w formie szerokiego prostokÄ…ta. Na Å›rodek ciast wysypujemy jagody. Zawijamy ciasto  w ciasny waÅ‚ek. Zlepiony waÅ‚ek kroimy ostrym nożem w grube plastry. TortownicÄ™ smarujemy masÅ‚em. Takie kawaÅ‚ki ciasta ukÅ‚adamy obok siebie FormÄ™ z ciastem przykrywamy zostawiamy na pół godziny do wyroÅ›niÄ™cia. Po wyroÅ›niÄ™ciu posypujemy kruszonkÄ… i pieczemy buÅ‚eczki w 180 stopniach przez 25 minut.
3 komentarze
Szybka Pizza says:
Pyszne! :)
Bacha says:
Jaka średnica tortownicy na tę ilośc ciasta?
Agata says:
Ta ma 24cm. 25-26cm też będzie ok :)