Jest sezon, są wypieki. Taka banalna zasada rządzi w mojej kuchni. Idę na targ bez planu, wracam z siatkami malin, jagód i moreli. Potem myślę, jak je zagospodarować. Jagody tym razem zatopiłam w cieście drożdżowym, które najlepiej smakuje właśnie teraz. Ze świeżymi owocami i kawałkami kruszonki.

jagodowe

Bułki wyglądają, jak ciasto, bo piekłam je w tortownicy. Cała zabawa polega na odrywaniu po kawałku swojej porcji. Czyż może być coś przyjemniejszego w leniwy wakacyjny poranek?

bułki jagodowe

Składniki:

  • 3 szklanki mÄ…ki
  • 25 g Å›wieżych drożdży
  • 100 g masÅ‚a
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepÅ‚ego mleka
  • 2 szklanki jagód

Kruszonka

  • 100 g masÅ‚a
  • 100 g cukru
  • 100 g mÄ…ki
  • 100 g pÅ‚atków migdaÅ‚owych

Wszystkie składniki zagniatamy. W czasie przygotowania ciasta, kruszonkę można schłodzić w lodówce.

Z drożdży trzeba zrobić zaczyn – wsypać je do miski, dodać Å‚yżkÄ™ mÄ…ki, Å‚yżkÄ™ curku i poÅ‚owÄ™ szklanki ciepÅ‚ego mleka. Wymieszać, tak by drożdże siÄ™ rozpuÅ›ciÅ‚y. Przykryć i odstawić w ciepÅ‚e miejsce na 15 minut. MasÅ‚o rozpuÅ›cić, pozostawić do lekkiego przestygniÄ™cia. Gotowy, powiÄ™kszony zaczyn wlewamy do pozostaÅ‚ej mÄ…ki wymieszanej z solÄ…. Zasypujemy cukrem. Dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy lekko, a nastÄ™pnie dodajemy mleko i rozpuszczone ciepÅ‚e masÅ‚o. Wyrabiamy ciasto rÄ™cznie lub mikserem, tak by byÅ‚o eleastyczne i nie kleiÅ‚o siÄ™. Ciasto zwijamy w kulkÄ™, przekÅ‚adamy do miski, przykrywamy jÄ… Å›ciereczkÄ… i odstawiamy na 1,5 godziny do wyroÅ›niÄ™cia w ciepÅ‚e miejsce.  WyroÅ›niÄ™te ciasto uderzamy w samym Å›rodku rÄ™kÄ… i ponownie je wyrabiamy. Wyrobione ciasto rozwaÅ‚kować w formie szerokiego prostokÄ…ta. Na Å›rodek ciast wysypujemy jagody. Zawijamy ciasto  w ciasny waÅ‚ek. Zlepiony waÅ‚ek kroimy ostrym nożem w grube plastry. TortownicÄ™ smarujemy masÅ‚em. Takie kawaÅ‚ki ciasta ukÅ‚adamy obok siebie FormÄ™ z ciastem przykrywamy zostawiamy na pół godziny do wyroÅ›niÄ™cia. Po wyroÅ›niÄ™ciu posypujemy kruszonkÄ… i pieczemy buÅ‚eczki w 180 stopniach przez 25 minut.

bułeczki jagodowe

bułeczki jagodowe

bułeczki z jagodami

Zapisz


CiastaPieczywoPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze