
Latem stawiam zdecydowanie na proste, szybki dania. KrólujÄ… warzywa, ale jak wiadomo uwielbiam ryby. Najsmaczniejsze sÄ… te wszystkie dziko zÅ‚owione. Niestety ostatnie wyjÅ›cie na ryby okazaÅ‚o siÄ™ bardzo miÅ‚e, jednak bezowocne ;) W sklepie w rÄ™ce wpadÅ‚ mi karmazyn, skojarzyÅ‚am go z moimi pobytami nad morzem w dzieciÅ„stwie, gdzie byÅ‚ wizytówkÄ… smażalni. OczywiÅ›cie mrożony, ale wówczas wydawaÅ‚ siÄ™ Å›wieży, bo w koÅ„cu jedzony nad morzem ;) Przez lata go nie jadÅ‚am, w domu przygotowaÅ‚am go w najprostszy sposób: pieczony w piekarniku. To byÅ‚ tylko pretekst, aby wykorzystać mój prezent urodzinowy od przyjaciół – naczynie do zapiekania z BolesÅ‚awca. PiÄ™kny, prawda?
Zioła możecie użyć dowolne, dałam te, które rosną na moim balkonie. Karmazyn wyszedł pyszny: soczysty i aromatyczny.
Składniki (na 2 porcje):
- ok. 0,5 kg tuszy karmazyna
- 1 zÄ…bek czosnku
- 2 gałązki estragonu
- kilka listków szałwii
- 1 łyżeczka masła (używam klarowane)
- sól, pieprz cytrynowy lub biały
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Karmazyna oskrob z łusek (uważaj, ma bardzo ostre płetwy, którymi łatwo się skaleczyć), ponacinaj kilkakrotnie z dwóch stron. Umyj i dokładnie osusz.
- Czosnek pokrój w cienki plasterki.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj cienko masłem.
- Rybę posól i popierz. W nacięcia wetknij plasterek czosnku i szałwię i troszeczkę masła, do środka ryby włóż gałązki estragonu, szałwie i resztę plasterków czosnku i masła.
- Piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu bez problemu przekroisz rybę by uzyskać 2 filety.