pieczony karmazyn

Latem stawiam zdecydowanie na proste, szybki dania. KrólujÄ… warzywa, ale jak wiadomo uwielbiam ryby. Najsmaczniejsze sÄ… te wszystkie dziko zÅ‚owione. Niestety ostatnie wyjÅ›cie na ryby okazaÅ‚o siÄ™ bardzo miÅ‚e, jednak bezowocne ;) W sklepie w rÄ™ce wpadÅ‚ mi karmazyn, skojarzyÅ‚am go z moimi pobytami nad morzem w dzieciÅ„stwie, gdzie byÅ‚ wizytówkÄ… smażalni. OczywiÅ›cie mrożony, ale wówczas wydawaÅ‚ siÄ™ Å›wieży, bo w koÅ„cu jedzony nad morzem ;) Przez lata go nie jadÅ‚am, w domu przygotowaÅ‚am go w najprostszy sposób: pieczony w piekarniku. To byÅ‚ tylko pretekst, aby wykorzystać mój prezent urodzinowy od przyjaciół – naczynie do zapiekania z BolesÅ‚awca. PiÄ™kny, prawda?

Zioła możecie użyć dowolne, dałam te, które rosną na moim balkonie. Karmazyn wyszedł pyszny: soczysty i aromatyczny.

pieczony karmazyn

Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 0,5 kg tuszy karmazyna
  • 1 zÄ…bek czosnku
  • 2 gałązki estragonu
  • kilka listków szaÅ‚wii
  • 1 Å‚yżeczka masÅ‚a (używam klarowane)
  • sól, pieprz cytrynowy lub biaÅ‚y

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Karmazyna oskrob z łusek (uważaj, ma bardzo ostre płetwy, którymi łatwo się skaleczyć), ponacinaj kilkakrotnie z dwóch stron. Umyj i dokładnie osusz.
  3. Czosnek pokrój w cienki plasterki.
  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj cienko masłem.
  5. Rybę posól i popierz. W nacięcia wetknij plasterek czosnku i szałwię i troszeczkę masła, do środka ryby włóż gałązki estragonu, szałwie i resztę plasterków czosnku i masła.
  6. Piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu bez problemu przekroisz rybę by uzyskać 2 filety.

pieczony karmazyn

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PrzepisyRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected