Są takie dania, że nie sposób je zjeść na jeden raz. Jak np. pieczona kaczka w całości dla 2-3 osób. Oczywiście można jeść ją przez kilka dni, jednak dla mnie żadna potrawa nie smakuje już tak dobrze drugiego dnia – potrzebuję urozmaicenia. Stąd pomysł na to danie. W zamierzeniu miało być bao, modne chociażby z foodtrucków. Realnie jednak nie miałam czasu na ich przygotowanie, więc sięgnęłam po awaryjne pity w szafce. Pieczoną kaczkę wymieszałam w glazurze pomarańczowo-imbirowej, ożeniłam z kilkoma rzodkiewkami, zalegającymi w lodówce, które zamarynowałam w soku z pomarańczy. To taki domowy street food przygotowany w 15 minut. Efekt w pełni satysfakcjonujący, obiad smakował bardziej, niż tradycyjny dzień wcześniej.

Pita z szarpaną pieczoną kaczką, z marynowanymi rzodkiewkami w glazurze pomarańczowo-imbirowej

Składniki (na 2 porcje):

  • upieczona kaczka (ok. połowy, tyle, ile Wam zostało)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek białej rzodkwi (opcjonalnie, ja miałam, więc użyłam)
  • 6 liści sałaty rzymskiej
  • 1/2 awokado pokrojonego na 6 części
  • świeża kolendra pasowałaby idealnie, nie miałam, ale jeśli macie nie wahajcie się jej użyć :)

na glazurę pomarańczowo-imbirową:

  • sok wyciśnięty z pomarańczy, w której marynowały się rzodkiewki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ok. 2cm kawałek świeżego imbiru (możecie również dać kawałek papryczki chilli, jeśli lubicie ostre smaki)
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki i białą rzodkiew pokrój w cienkie plasterki, włóż do miseczki i zalej sokiem z pomarańczy. Odstaw na minimum 15 minut.
  2. Mięso kaczki poszarp widelcem, oddzielając je od kości. Podgrzej na maśle klarowanym (lub kaczym tłuszczu).
  3. Pity rozkrój (nie do końca, tak aby powstały kieszonki) i podsmaż z dwóch stron na suchej grillowej patelni aż lekko się zarumienią.
  4. W rondelku zagrzej sok z pomarańczy, w którym marynowały się rzodkiewki. Dodaj miód, ocet balsamiczny, sos sojowy i pokrojony drobno imbir (możecie zetrzeć go na drobnej tarce). Gotuj, aż sos nieco odparuje i stanie się gęstszy. Dopraw do smaku pieprzem. Zdejmij z ognia i dodaj łyżkę masła.
  5. Do glazury pomarańczowo-imbirowej dodaj mięso z kaczki i dokładnie wymieszaj.
  6. Do pit nakładaj liście sałaty, szarpane mięso z kaczki, marynowane rzodkiewki i awokado.

pita z szarpaną kaczką


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy