SÄ… takie dania, że nie sposób je zjeść na jeden raz. Jak np. pieczona kaczka w caÅ‚oÅ›ci dla 2-3 osób. OczywiÅ›cie można jeść jÄ… przez kilka dni, jednak dla mnie żadna potrawa nie smakuje już tak dobrze drugiego dnia – potrzebujÄ™ urozmaicenia. StÄ…d pomysÅ‚ na to danie. W zamierzeniu miaÅ‚o być bao, modne chociażby z foodtrucków. Realnie jednak nie miaÅ‚am czasu na ich przygotowanie, wiÄ™c siÄ™gnęłam po awaryjne pity w szafce. PieczonÄ… kaczkÄ™ wymieszaÅ‚am w glazurze pomaraÅ„czowo-imbirowej, ożeniÅ‚am z kilkoma rzodkiewkami, zalegajÄ…cymi w lodówce, które zamarynowaÅ‚am w soku z pomaraÅ„czy. To taki domowy street food przygotowany w 15 minut. Efekt w peÅ‚ni satysfakcjonujÄ…cy, obiad smakowaÅ‚ bardziej, niż tradycyjny dzieÅ„ wczeÅ›niej.

Pita z szarpaną pieczoną kaczką, z marynowanymi rzodkiewkami w glazurze pomarańczowo-imbirowej

Składniki (na 2 porcje):

  • upieczona kaczka (ok. poÅ‚owy, tyle, ile Wam zostaÅ‚o)
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a klarowanego
  • sok wyciÅ›niÄ™ty z 1 maÅ‚ej pomaraÅ„czy
  • kilka rzodkiewek
  • kawaÅ‚ek biaÅ‚ej rzodkwi (opcjonalnie, ja miaÅ‚am, wiÄ™c użyÅ‚am)
  • 6 liÅ›ci saÅ‚aty rzymskiej
  • 1/2 awokado pokrojonego na 6 części
  • Å›wieża kolendra pasowaÅ‚aby idealnie, nie miaÅ‚am, ale jeÅ›li macie nie wahajcie siÄ™ jej użyć :)

na glazurę pomarańczowo-imbirową:

  • sok wyciÅ›niÄ™ty z pomaraÅ„czy, w której marynowaÅ‚y siÄ™ rzodkiewki
  • 1 Å‚yżka miodu
  • 1 Å‚yżka octu balsamicznego
  • 1 Å‚yżeczka sosu sojowego
  • ok. 2cm kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru (możecie również dać kawaÅ‚ek papryczki chilli, jeÅ›li lubicie ostre smaki)
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki i białą rzodkiew pokrój w cienkie plasterki, włóż do miseczki i zalej sokiem z pomarańczy. Odstaw na minimum 15 minut.
  2. Mięso kaczki poszarp widelcem, oddzielając je od kości. Podgrzej na maśle klarowanym (lub kaczym tłuszczu).
  3. Pity rozkrój (nie do końca, tak aby powstały kieszonki) i podsmaż z dwóch stron na suchej grillowej patelni aż lekko się zarumienią.
  4. W rondelku zagrzej sok z pomarańczy, w którym marynowały się rzodkiewki. Dodaj miód, ocet balsamiczny, sos sojowy i pokrojony drobno imbir (możecie zetrzeć go na drobnej tarce). Gotuj, aż sos nieco odparuje i stanie się gęstszy. Dopraw do smaku pieprzem. Zdejmij z ognia i dodaj łyżkę masła.
  5. Do glazury pomarańczowo-imbirowej dodaj mięso z kaczki i dokładnie wymieszaj.
  6. Do pit nakładaj liście sałaty, szarpane mięso z kaczki, marynowane rzodkiewki i awokado.

pita z szarpanÄ… kaczkÄ…


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy