
Niekiedy to, co najlepsze czai się w środku. Zbyt nieśmiało, by tupnąć i domagać się atencji. Czeka milcząco na przewidziany dla niego scenariusz. Nie protestuje w przypadku pożegnania. Cieszy się z drobiazgów, gdy ktoś chrupnie go soczyście, już mu wystarczy. Nie ma rozszczeń, łapie przelotne spojrzenia i przegląda się z ciekawością. Przyzwyczajony do bycia niezauważalnym, daje się wrzucić do śmietnika bez pomysłu na ciąg dalszy. A ja chcę stworzyć dla niego właśnie historię. Spersonalizowaną, taką, ja mu się bezsprzecznie należy. Mam więc rolę dla głąba w swoich przepisach. I to tę pierwszoplanową.
Głąb kapusty potrafi uwieść. Nie ma w tej deklaracji rzuconej na letni wiatr obietnicy. To bowiem witaminowa petarda, co wygładza zmarszczki, rozjaśnia skórę i nadaje jej blasku. Magia w czystej postaci, z której najczęściej na własne życzenie rezygnujemy. Bo głąb nie wzbudza zainteresowania. Jest twardy, niemrawy i mało rokujący. W soczystości liści kapusty dostrzegamy natychmiast potencjał. Sama ostatnio proponowałam, by te młode poszatkować na sałatkę. Na głąba, który po niej zostaje, też mam patent. Niejeden nawet.
UkÅ‚on w stronÄ™ resztek warto zrobić nie tylko dla zdrowia, ale i zmniejszania skali marnowania, która druzgocÄ…co wpÅ‚ywa na klimat. Do Å›mietnika przeciÄ™tnego Polaka co miesiÄ…c trafiajÄ… 4 kilogramy jedzenia. Pozbywamy siÄ™ rzeczy, jakie mogÅ‚yby trafić na stół i robić wrażenie. Skórki, obierki, koÅ„cówki, głąby, liÅ›cie pojawiajÄ… siÄ™ w menu wybornych restauracji, a autorzy, którzy mieli odwagÄ™ podarować im szasnÄ™, dostajÄ… oklaski! Sama biÅ‚am brawo ekipie Water&Wine, która wyciska sok nawet z obierek i koÅ„cówek szparagów, pielÄ™gnuje miÅ‚ość do czerpania z siÅ‚y natury i wykorzystania każdego produktu bez reszty. To absolutni mistrzowie, z polem za rogiem, wÅ‚asnÄ… piekarniÄ…, wielkimi sÅ‚ojami, w których czajÄ… siÄ™ kiszonki i nalewki – w tym ta kurek, co dziaÅ‚a cuda! W Drzewcach gotujÄ… czarodzieje smaku, autentycznego, szczerego i bardzo dopieszczonego. Ich pomysÅ‚y sÄ… dla mnie inspiracjÄ… – dziÅ› z szacunkiem, dziÄ™ki Nim traktujÄ™ głąba.
Risotto z głąbem kapustyÂ
- 200 g ryżu do risotto
- głąb kapusty
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 2 łyżki parmezanu
- 250 ml bulionu warzywnego
- sok i skórka z cytryny
- zÄ…bek czosnku
- cebula
- pieprz, sól
- łyżeczka posiekanego chilli
- garść świeżej mięty
Głąba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulÄ™ posiekać. Do garnka z grubym dnem przeÅ‚ożyć poÅ‚owÄ™ masÅ‚a, zeszklić na nim cebulÄ™ oraz czosnek, potem dodać ryż i ciÄ…gle mieszajÄ…c dusić go przez 2 minuty. Potem wlać wino oraz sok i skórkÄ™ z cytryny. Gotować do czasu aż ryż wchÅ‚onie wiÄ™kszość pÅ‚ynu. Potem powoli wlać bulion i nadal gotować – okoÅ‚o 12-15 minut. Gdy ryż bÄ™dzie miÄ™kki dodać posiekanego głąba oraz posiekane liÅ›cie miÄ™ty. Doprawić solÄ…, pieprzem i chilli oraz wymieszać z pozostaÅ‚ym masÅ‚em. PrzeÅ‚ożyć na talerz i oprószyć parmezanem.
Dip jogurtowy doprawiony głąbem
- głąb kapusty
- 250 ml jogurtu naturalnego
- garść świeżego tymianku
- zÄ…bek czosnku
- skórka starta z cytryny
- sól/pieprz
Głąba zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek posiekać. Dod jogurtu odać sól, pieprz, skórkę startą z cytryny, czosnek i startego głąbka. Doprawić listkami tymianku, wymieszać. Dip można wykorzystać do sałatek, mięsalub pieczonych warzyw.
Carpccio z głąba kapustyÂ
- głąb kapusty
- garść świezych malin
- sok i skórka z pomarańczy
- 3 łyżki oliwy
- sól/pieprz
- łyżka musztrady
- garść świeżej mięty
Głąba bardzo cieńko pokroić. W miseczce wymieszać oliwę z musztardą, sokiem i skórką pomarańczy, solą i pieprzem. Powstałym sosem polać obficie głąba, posypać malinami i posiekanymi listkami mięty.
Placki z głąba kapusty
- głąb kapusty
- mała cebula
- garść świeżej natki pietruszki
- jajko
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Głąba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekanÄ… cebulÄ™ i natkÄ™ pietruszki. Wymieszać z jajkiem i mÄ…kÄ…, doprawić solÄ… i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. ÅyżkÄ… nakÅ‚adać porcjÄ™ ciasta na gorÄ…cy tÅ‚uszcz. Smażyć okoÅ‚o 2 minut do zarumienienia z każdej ze stron.
3 komentarze
Margot says:
Ale świetne pomysły
Caro says:
Świetny wpis, ogólnie bardzo fajny blog (moje najnowsze odkrycie :) ale w żadnym innym blogu nie widziałam tyle błędów, literówek co w tym. Ciężko się coś takiego czyta :/ Nie da się nic z tym zrobić?
Sylwia says:
Będziemy się starać!Takie słowa są skuteczną motywacją!