Najczęściej pomysły na dania rodzą się niespodziewanie. W moim przypadku powinnam dorzucić jeszcze szczyptę lenistwa. Jak w tym przypadku. Po kolacji zostały mi upieczone warzywa. Pierwotnie planowałam je podgrzać i zjeść z bagietką następnego dnia, jednak brak czasu na obiad szybko zweryfikował ten plan. W 10 minut powstał aromatyczny makaron. Na wierzch trafiła posiekana bazylia z balkonu i starty ser (w wersji wegańskiej go pomińcie). I teraz już wiem, że zawsze będę piec więcej warzy, by drugiego dnia mieć taki obiad.

Kolory lata. Czyż nie piękne?

Składniki:

  • 2 cukinie (u mnie żółta i zielona)
  • 3 duże pieczarki
  • 2 duże pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

  • makaron farfalle (lub penne) – ok. 200g (porcja dla 2 osób)

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa przygotuj wg tego przepisu na pieczone warzywa. Upiekłam je dzień wcześniej na kolację, to co zostało przełożyłam do rondelka i
  2. Ugotuj makaron. Odcedź, przesyp do warzyw i wymieszaj.
  3. Makaron podawaj od razu, posypany posiekaną bazylią. W wersji niewegańskiej możesz również posypać ulubionym serem.


Dania główneMakaronyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected