Lato uwielbiam za ferie kolorów i smaków. I za możliwość przygotowania dania w kilka chwil. Długie duszenie, pieczenie zostawiam bowiem na jesień i zimę. Teraz unikam długiego przebywania w kuchni, przygotowując ekspresowe posiłki. Takie jak ten. Wystarczy pokroić warzywa, dodać świeże zioła (które rosną u mnie na balkonie), rybę i zapiec w jednym naczyniu. Do umycia zostaje tylko deska, żaroodporne naczynie i nóż. Przygotowanie zajmuje 5-10 minut, reszta robi się sama i trafia w postaci pysznego, aromatycznego od ziół obiadu.

Pieczona makrela z warzywami

Do pieczenia możecie dodać też paprykę, bakłażana czy pieczarki. Ja wykorzystałam to, co miałam w lodówce.

Pieczona makrela z warzywami

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 wypatroszone świeże makrele
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżych ziół (dałam estragon i rozmaryn, możecie dać tymianek, szałwię)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Rybę umyj, osusz, ponacinaj w paseczki, natrzyj solą i pieprzem.
  3. Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek pokrój w plasterki.
  4. W nacięcia ryby wsadź plasterki czosnku.Do środka ryby włóż 2 gałązki świeżych ziół.
  5. Naczynie posmaruj oliwą. Ułóż na dnie cukinię, posól. Połóż pomidory, delikatnie posól a na wierz daj pokrojoną cebulę i pozostały czosnek. Dodaj gałązki świeżych ziół. Delikatnie skrop całość oliwą.
  6. Na warzywach połóż makrelę.
  7. Piecz 25-30 minut, bez przykrycia (makrela jest tłustą rybą i nie wysycha).
  8. Podawaj pieczoną makrelę razem z pieczonymi warzywami.

Pieczona makrela z warzywami

 


Ryby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze