
Do Świąt jeszcze nieco czasu, jednak warto pomyśleć, co mogłoby sprawić frajdę osobom zainteresowanym kulinariom. Gadżetów na rynku nie brakuje, jednak często lądują one w kącie, zupełnie niepotrzebne. Aby ustrzec przed wyrzucaniem, poniżej moja propozycja prezentów.
Od jakiegoś czasu kupuję znacznie mniej książek, gdyż pod ich ciężarem regał już się ugina i nie mam miejsca na kolejne. Dlatego skrupulatnie dobieram nowe. Książki, które polecam mam i do nich wracam. Poza przepisami mają sporo treści, idealne do poczytania na długie, zimowe wieczory.
1. GotujÄ™, nie marnujÄ™
Tej książki przedstawiać chyba nie muszÄ™ :) Pierwsza książka Sylwii, która staÅ‚a siÄ™ bestsellerem już w pierwszych tygodniach po publikacji. Nic dziwnego, gdyż jest bardzo praktyczna, proponowane rozwiÄ…zania sÄ… proste i dziÄ™ki nim można wyczarować coÅ› z niczego. To nie jest zwykÅ‚a książka z przepisami, to drogowskaz, jak dobrze gospodarować wÅ‚asnÄ… kuchniÄ…, jak planować posiÅ‚ki by nie marnować żywnoÅ›ci. W sam raz na prezent pod choinkÄ™, by uratować Å›wiÄ…teczne jedzenie przed wyrzuceniem. WiÄ™cej o książce przeczytacie tutaj – nikt nie opowie lepiej niż sama autorka.
Książka GotujÄ™, nie marnujÄ™ jest nominowana do nagrody World Cookbook Fair – Gourmand International – Gourmand Awards (to takie miÄ™dzynarodowe książkowe Oscary). Mocno trzymam za niÄ… kciuki!
GotujÄ™, nie marnujÄ™. Kuchnia ZERO WASTE po polsku.
Sylwia Majcher
Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2018
2. Italia do zjedzenia
Książka dla wszystkich wielbicieli Włoch i włoskiej kuchni. To już drugie wydanie, uzupełnione względem pierwszego. Uwielbiam tę książkę, która podzielona jest na regiony Włoch, dzięki czemu można zobaczyć, jak włoska kuchnia jest zróżnicowana i bogata. Jako, że na regale książkowym kuchnia włoska doczekała się u mnie osobnej półki, bez wątpienia mogę stwierdzić, że jest to najlepsza książka z kuchnią włoską polskiego autora. Poza przepisami jest sporo opowieści, po których chce się spakować walizkę i uciec choć na kilka dni do Włoch. Wydana ślicznie, przepisy Krakowskiego Makaroniarza jak zwykle niezawodne (przepis na tartę cytrynową znajdziecie tutaj).
Italia do zjedzenia
Bartek Kieżun
Wydawnictwo Buchamann, Warszawa 2018
3. Jajko
Książka zaskoczy każdego. Skupiona na jednym skÅ‚adniku – jajku. Autorkami książki sÄ… wegetarianki, Kasia i Zosia, mama i córka, wÅ‚aÅ›cicielki i kucharki w Ranny Ptaszek w Krakowie. Jestem pewna, że każdy znajdzie w tej książce jajecznÄ… inspiracjÄ™.
Jajko
Pilitowska Katarzyna, Pilitowska Zofia
Wydawnictwo Buchamann, Warszawa 2018
4. Najlepsze przepisy najlepszych restauracji
Przełomowa książka kulinarna z nieznanymi historiami i sekretnymi przepisami najlepszych Restauracji. Aż 39 najlepszych Restauracji w Polsce i życiorysów Restauratorów oraz prawie 100 tajnych dotąd przepisów i ponad 300 zdjęć na 250 stronach w twardej oprawie ze wstępem Macieja Nowaka.
„Polska jest gotowa by być kolejnym odkryciem Å›wiatowej gastronomii!” – Maciej Nowak
Najlepsze przepisy najlepszych restauracji
Restaurant Week, Warszawa 2017
Książka do kupienia online tutaj (w wyjątkowej cenie 29zł)
5. &RAW
&RAW to wrocławska manufaktura, która powstała z połączenia zwyczajnej potrzeby, zmysłu technicznego i miłości do jedzenia. Za tą marką stoi Piotr Andruszko, szef kuchni (który był szefem kuchni w mojej Restauracji), który z doświadczenia wie, co jest potrzebne w kuchni. Tworzy ze skóry zarówno fartuchy, zapaski, torby na noże, jak i akcesoria. Wszystko może być personalizowane, idealne na prezent. Fartuchy Piotra noszą m.in. kucharze w Campo (najpiękniejszej restauracji na świecie wg WORLD INTERIORS NEWS (WIN) AWARDS 2017), w Zoni (gdzie Szef Kuchni Aleksander Baron został Szefem Jutra wg Gault&Millau), czy Yemsetu (miejsce z najlepszym ramenem i sushi we Wrocławiu wg mnie :)
Gdy zobaczyłam skórzane notesy, od razu pomyślałam o Sylwii. To nie jest zwykły przepiśnik. Skórzana obwoluta zaprojektowana jest tak, że mieści się tam zeszyt, kalendarz czy ulubiony notes. Po zapisaniu wystarczy wymienić na nowy. To nietuzinkowy prezent, który dodatkowo może być spersonalizowany imieniem lub inicjałami. Taki prezent będzie służyć przez całe lata. Zobaczcie na www lub na instagrama, jakie cuda tworzy Piotr.
6. UMAMI
CaÅ‚oÅ›ci dopeÅ‚niÄ… kosmetyki naturalne (tak naturalne, że można je jeść!). „Åšwiat Umami czerpie z natury. DÅ‚oÅ„mi doktor Doroty Rutkowskiej miesza jÄ… w kremach, romansuje z serum, wchodzi w pyszne mydlane mariaże, koleguje siÄ™ z balsamami. Umami dziÄ™ki wiedzy i niebywaÅ‚ej intuicji lekarki z ponad 20 letnim doÅ›wiadczeniem krąży wokół aktywnych skÅ‚adników kwiatów, owoców czy warzyw, zaglÄ…da do oranżerii i ogrodu” tak napisaÅ‚a Sylwia. WiÄ™cej tych kosmetykach przeczytacie tutaj. Zapakowane sÄ… bardzo elegancko, wystarczy dodać bilecik, wÅ‚ożyć pod choinkÄ™ i obserwować radość obdarowanej osoby.
7. Kolacja degustacyjna w Water&Wine lub Chef’s Table
Na temat Water&Wine pisaÅ‚yÅ›my już z SylwiÄ… wielokrotnie. Dla mnie to miejsce wyjÄ…tkowe, wrÄ™cz magiczne. Ilekroć tam jestem mówiÄ™, że jestem w raju. Inaczej nie potrafiÄ™ okreÅ›lić tego, co stworzyli w Drzewcach kucharze i caÅ‚a ekipa, biorÄ…ca udziaÅ‚ w tym koncepcie. Marek FlisiÅ„ski zdobyÅ‚ wÅ‚aÅ›nie najbardziej prestiżowy tytuÅ‚ wg wg Gault&Millau – tytuÅ‚ Szefa Roku. Choć bez dwóch zdaÅ„ jest to miejsce, które zasÅ‚uguje na gwiazdkÄ™ Michelin (i to niejednÄ…!), to dobrze, że jej nie ma. DziÄ™ki temu jest bardziej dostÄ™pne dla wszystkich, a na wolne stoliki nie trzeba czekać miesiÄ…cami. Dla mnie wyjazd tam jest jak wygrana w totolotka. Dlatego z caÅ‚ego serca polecam rezerwacjÄ™ tam kolacji w prezencie dla kogoÅ› bliskiego. Kolacja trwa 3 godziny, a doÅ›wiadczenie zostaje w pamiÄ™ci na zawsze. Jestem pewna, że tak jak ja pokochacie to miejsce.
8. Voucher do restauracji
Wyjście do restauracji jest zawsze świetnym rozwiązaniem! Można wykupić wcześniejsze rezerwacje na nadchodzące festiwale. Co to oznacza? Obdarowani sami będą mogli wybrać menu i restauracje, do których pójdą. Czy jest ktoś, kto nie chciałby dostać takiego zaproszenia?
- Fine Dining Week już 6-17 lutego! 5 dań w cenie 119zł. Rezerwujcie na www.FineDiningWeek.pl
- Restaurant Week już 3-17 kwietnia! 3 dania w cenie 49zł. Rezerwujcie na www.RestaurantWeek.pl
9. RAM Cafe
W czytaniu książek i w przygotowywaniu dań wg przepisów pomoże dobra muzyka. Na taką zawsze można liczyć w składance wrocławskiego Radia RAM, ułożonej przez Piotra Bartysia, czyli RAM Cafe. Najnowsza Ram Cafe 13 jest już w sprzedaży i wierzę, że znajdę ją jak co roku pod choinką (na razie kupiłam w prezencie).
WÅ›ród proponowanych prezentów, kilka z nich (lub ich autorów) pochodzi z WrocÅ‚awia, z czego jestem szczególnie dumna! Sylwia Majcher, współautorka naszego bloga i autorka książki „GotujÄ™, nie marnujÄ™” to moja przyjaciółka z piaskownicy, z tego samego wrocÅ‚awskiego podwórka :) &RAW, UMAMI, RAM Cafe 13 – również „Made in WrocÅ‚aw”.
10.Kulinarne prezenty
Do tego warto dodać coś od siebie, kulinarny prezent od serca doceni każdy! Mogą to być trufle, pralinki, czy własnoręcznie wykonana bombonierka. Mogą to być nalewki, sól smakowa, ciasteczka czy konfitury do herbaty. Po inspiracje zerknijcie na nasze przepisy na kulinarne prezenty.