TydzieÅ„ temu zorganizowaÅ‚yÅ›my z koleżankami piknik – urodzinowÄ… niespodziankÄ™ dla Ewy. MiaÅ‚o być letnio i wesoÅ‚o. ZadeklarowaÅ‚am siÄ™ do przygotowania tortu, jednak chÄ™ci nijak nie współgraÅ‚y z mocami przerobowymi i czasem. Dlatego zrobiÅ‚am szybki, udawany (bez warstw ;)) tort. MiaÅ‚am tylko wytyczne, że ma być bez glutenu, bez laktozy i bez cukru. Jajka wchodziÅ‚y w grÄ™ ;) Odpowiednio wiÄ™c przerobiÅ‚am dobrze mi znanÄ… czekoladowÄ… chmurÄ™ Nigelli, tworzÄ…c tak naprawdÄ™ nowe, pyszne ciasto.

Czekoladowe ciasto jest bez grama mÄ…ki (ani pszennej, ani bezglutenowej – żadnej :)). Zamiast tradycyjnej bitej Å›mietany, ubiÅ‚am mleko kokosowe. ResztÄ™ dopeÅ‚niÅ‚y owoce i bratki z balkonowej rabatki (dla wyglÄ…du tylko, bo w smaku sÄ… trawiaste)

brownie kokosowe1

Poza tym byÅ‚y desery bezglutenowe, lemoniady, kompot, kawa z żoÅ‚Ä™dzi, owoce i koreczki z bananowo-orzechowe. Oraz truskawki z „bitÄ… Å›mietanÄ…” kokosowÄ…, która zostaÅ‚a z przygotowania ciasta. Nie zabrakÅ‚o też stoÅ‚u przyniesionego do parku, obrusu, kwiatów w wazonie i balonów. Wspólna praca kilku osób. W zamian mina zaskoczonej Ewy – bezcenna! To byÅ‚ najlepszy piknik!

piknik

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

ciasto czekoladowe:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 100g oleju kokosowego
  • 6 jajek: 2 caÅ‚e i 4 z oddzielonymi biaÅ‚kami i żółtkami
  • 100g ksylitolu

bita śmietana kokosowa:

  • 2 puszki mleka kokosowego* (wstawionego do lodówki na kilka godzin, najlepiej na caÅ‚Ä… noc, zużywamy TYLKO te gÄ™stÄ…, biaÅ‚Ä… część)
  • 1 Å‚yżeczka ksylitolu
  • sok z 1/2-1 cytryny
  • owoce do dekoracji: truskawki, borówki, czereÅ›nie i jadalne kwiatki (bratki)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Czekoladę posiekaj (lub połam na kawałki) i rozpuść razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą postaw metalową/ żaroodporną miskę/ garnek tak, aby dno nie dotykało tafli wody).
  4. 4 białka ubij z 70g ksylitolu do uzyskania lśniącej konsystencji, nie na bardzo sztywno.
  5. Jajka i żółtka ubij z 30g ksylitolu.
  6. Dodaj kilka łyżek ubitych białek do masy czekoladowej, wymieszaj, a następnie całą masę czekoladową przełóż do białek.
  7. Wyłóż ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz 30-35 minut . Ciasto powinno wyrosnąć nieco i popÄ™kać. Ostudź ciasto na metalowej kratce. Åšrodek siÄ™ zapadnie – nie przejmuj siÄ™ tym :)
  8. Ubij mleko kokosowe (gęstą, białą część) z ksylitolem i sokiem z cytryny do smaku.
  9. Na ciasto czekoladowe wyłóż ubite mleko kokosowe (robiłam też rozetki szprycą), owoce, kwiaty i urodzinowe ozdoby (u mnie papierowe słomki do napojów, kolorowy sznureczek i przymocowane do niego karteczki)

*mleko kokosowe – nie każde mleko koksowe w puszce nadaje siÄ™ do ubijania. Niektóre pomimo stania w lodówce sÄ… za rzadkie. Do ubijania sprawdzone mam mleko kokosowe z Rossmanna (bardzo dobry skÅ‚ad), z Lidla (sztywne jak żadne inne) lub mleko kokosowe w brÄ…zowe puszce (wybaczcie, nazwy nie pamiÄ™tam).

brownie kokosowe3

brownie kokosowe


Przepisy
Author: Agata

Get Connected