Pączki z ricottą

Bardzo lubię domowe pączki. Tradycyjne są jednak dość pracochłonne, dlatego piekę je tylko na Tłusty Czwartek. Zdecydowanie szybciej robi się pączki hiszpańskie, a jeszcze szybciej (wręcz błyskawicznie) te. W smaku są jakby pomiędzy oponkami a pączkami. Są małe, poręczne i szybko znikające z talerza :)

Pączki z ricottą

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 200g ricotty (dałam całe opakowanie 250g)
  • 2 jajka
  • 75g mąki (pół szklanki)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wymieszać serek z jajkami, dodać resztę składników i ponownie wymieszać. W garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub pół na pół olej ze smalcem).
Ciasto nakładać łyżeczką i smażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudem.

Pączki z ricottą

Pączki z ricottą

Oryginał: Baci di ricotta


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. Lusi says:

    Już raz je zrobiłam, teraz robię ponownie. O dziwo, mnie bardziej smakują następnego dnia – przypominają nieco szczecińskie całuski.