Trzy blogerki i tydzień obfitujący w wyzwania nie do zmarnowania. Taki zacny plan w sierpniu realizowałam z marką Amica , która uczestniczkom podarowała najnowszy model lodówki ułatwiający niewyrzucanie jedzenia. To wszystko dzięki specjalnemu systemowi, w jaki sprzęt jest wyposażony. Sama korzystam z niego i zauważam różnicę.

Kinga z Kuchennego Kodeksu, Pomysłowa Mama Agata i Perfekcyjna w domu Kinga przygotowywały kreatywne kulinarne inspiracje i obdarowywały nimi swoich czytelników. Dziewczyny sprawdzały, czy robienie zakupów z listą ma sens, gotowały zgodnie z planem i resztki znalezione w lodówce zmieniały w intrygujące dania. Była pizza dla kilkunastu osób, kremowe lody, sałatki, tarta. I porcja pysznych emocji. Blogerki chodziły po zakupy z własnymi siatkami, gotowały w rytmie sezonu i udowadniały, że lepiej najpierw zajrzeć do lodówki niż pójść do sklepu.

Po 7 dniach zmagań na zwycięskie miejsce podium trafiła Pomysłowa Mama i to Ona wygrała miejsce na warsztatach kulinarnych, które prowadziłam w poznańskim showroomie AMICA. Agata została moją asystentką. I poradziła sobie wyśmienicie. Mogłam ją wyściskać i pogratulować.

Na lekcjÄ™ niemarnowania jedzenia dotarÅ‚y także inne blogerki – @savoryorsweetpl, @owsiana, @beata_kro, @mantulien, @everydayflavours, @upieklo_mi_sie, @tysiagotuje.pl. Ponieważ wiedziaÅ‚am, że wszystkie bÄ™dÄ… z Wielkopolski, w menu zaakcentowaÅ‚am to pyzami na parze i pyrami.

ZrobiÅ‚yÅ›my zioÅ‚owe pieczone pulpety z ziemniaków w sosie z dojrzaÅ‚ych pomidorów 

  • kilogram ugotowanych ziemniaków 
  • 5 dojrzaÅ‚ych pomidorów 
  • puszka ugotowanej ciecierzycy (200g)
  • 2 jajka
  • 2 kromki czerstwego chleba razowego
  • szczypta papryki wÄ™dzonej 
  • cebula 
  • zÄ…bek czosnku
  • natka kolendry 
  • sól, pieprz
  • skórka i sok z cytryny 
  • 4 Å‚yżki oliwy 
  • 3 Å‚yżki wody

Ziemniaki przełóż do miski, dodaj odsÄ…czonÄ… ciecierzycÄ™ – nie wylewaj wody po niej. Ugnieć tÅ‚uczkiem do ziemniaków lub zblenduj oba skÅ‚adniki. Dopraw solÄ…, pieprzem. Chleb zetrzyj na tarce, poÅ‚owÄ™ dodaj do masy. KolendrÄ™ posiekaj drobno, poÅ‚owÄ™ dodaj do ugniecionej ciecierzycy i ziemniaków. DrugÄ… część odłóż. CebulÄ™ i czosnek drobno pokrój. Wmieszaj do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników i poÅ‚Ä…cz z jajkami oraz skórkÄ… cytryny. Z masy formuj niewielkie pulpety. Każdy obtocz w pozostaÅ‚ym startym pieczywie. Na patelni rozgrzej oliwÄ™ – przesmaż pulpety z obu stron, a potem gorÄ…ce ułóż w naczyniu żaroodpornym. 

Pomidory pokrój w drobnÄ… kostkÄ™. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, pozostaÅ‚Ä… posiekanÄ… kolendrÄ™, paprykÄ™ wÄ™dzonÄ…, sól, pieprz oraz wodÄ™. Wymieszaj. Sosem polej podpieczone pulpety. Piekarnik nagrzej do 185 stopni. Wstaw naczynie z pulpetami i zapiekaj przez 25 minut. 

Buraki zamarynowałyśmy w soku z wiśni i wypełniłyśmy nimi krucha tartę. A z sos, w którym warzywa się kąpały zredukowałyśmy, doprawiłyśmy cukrem i postała emulsja do polania pyz. Taki zero waste w kuchni.

Tarta z marynowanymi w soku z wiÅ›ni burakach 

  • 250 g mÄ…ki 
  • 125 g masÅ‚a
  • Jajko 
  • Szczypta soli 

MÄ…kÄ™ zagnieć z zimnym masÅ‚em, dodaj jajko i sól, szybko wyrób ciasto, gdy bÄ™dzie gotowe, przełóż je do miski, przykryj i schowaj do lodówki na pół godziny. 

W tym czasie przygotuj nadzienie:

  • 4 nieduże buraki 
  • 300 ml soku z wiÅ›ni 
  • sok i skórka z pomaraÅ„czy 
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 200 ml Å›mietany 30%
  • 4 jajka 
  • sól/pieprz
  • pÄ™czek Å›wieżej miÄ™ty

Buraki umyj i obierz, pokrój na mandolinie bardzo cienko i wszystkie plastry przełóż do miski. Warzywa zalej sokiem z wiÅ›ni oraz z pomaraÅ„czy.  Dodaj posiekanÄ… miÄ™tÄ™. Wymieszaj i zostaw na 15 minut. 

W drugiej misce wymieszaj jajka ze Å›mietanÄ…, posiekanym czosnkiem. Dopraw solÄ… i pieprzem. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy na tartę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw spód tarty i zapiekaj 10 minut. Buraki odsącz, ułóż je na gorącym podpieczonym spodzie. Posyp skórka pomarańczy Zalej całość masą jajeczną. Wstaw formę ponownie do piekarnika i zapiekaj 25 minut. Przed podaniem udekoruj miętą.

Na deser byÅ‚y pyzy. DziÄ™ki Å›wietnej funkcji parowej – gotowane w piekarniku. PokochaÅ‚am tÄ™ funkcjonalność. DebiutowaÅ‚am z buÅ‚kami na parze przygotowanymi w ten sposób i byÅ‚am zaskoczona ich puszystoÅ›ciÄ… i lekkoÅ›ciÄ…. By uruchomić funkcjÄ™ pary, wystarczyÅ‚o wlać wodÄ™ do odpowiedniej komory w piekarniku.

Bułki na parze z owocami

  • 35 g Å›wieżych drożdży
  • 100g cukru 
  • 225ml letniego mleka
  • 450g mÄ…ki pszennej
  • 75g roztopionego masÅ‚a
  • wiÅ›nie pozostaÅ‚e po soku
  • szklanka wody 
  • 2 Å‚yżki brÄ…zowego cukru
  • 3 Å‚yżki czerwonego wina

Drożdże rozpuść w letnim mleku razem z cukrem i 2 łyżkami mąki. Zostaw do czasu, aż zaczyn urośnie (ok. 10-15 minut). Wlej rozczyn do pozostałych składników i zagnieć ciasto (Zostaw ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj ciasto na ok. 1,5cm grubości i wycinaj szklanką pampuchy. Przykryj pampuchy ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Pampuchy gotuj na parze w przez 10 minut.

W tym czasie do garnka przełóż wiÅ›nie, wlej wodÄ™,wino  i wsyp cukier. Gotuj na maÅ‚ym ogniu przez 10 minut aż sos nieco zgÄ™stnieje. Gotowe pampuchy polej gorÄ…cym sosem. 

W poznaÅ„skim showroomie Amica spÄ™dziÅ‚yÅ›my niemal caÅ‚y dzieÅ„. ObjadÅ‚yÅ›my siÄ™ obficie i poznaÅ‚yÅ›my patenty na niemarnowanie. ZobaczyÅ‚yÅ›my także, jak zmieniaÅ‚a siÄ™ technologia. W studiu byÅ‚o sporo sprzÄ™tu, który marka produkowaÅ‚a przez lata. InteresujÄ…ca podróż w kulinarnÄ… przeszÅ‚ość. I poczucie ogromnej satysfakcji, że dziÅ› technologiczne rozwiÄ…zania w lodówkach Amica sprzyjajÄ… ograniczeniu marnowania jedzenia. W trakcie naszej dyskusji narodziÅ‚o siÄ™ kilka cennych pomysłów, jak jeszcze można bardziej troszczyć siÄ™ o kupowanÄ… żywność. OkazaÅ‚o siÄ™, że gdzie kucharek kilka – tam moc inspiracji. Dlatego uwielbiam takie spotkania i wymianÄ™ myÅ›li.

JeÅ›li macie apetyt na podobnÄ… kulinarnÄ… przygodÄ™ – obserwujcie profil Amica AGD na Facebooku. Tam pojawiajÄ… siÄ™ zaproszenia na pyszne warsztaty. Ja dziÄ™kujÄ™ wszystkim za nasze sierpniowe spotkanie. ByÅ‚a moc resztek.


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze