szparagi

Nareszcie są szparagi! Nie ukrywam, że cierpliwie ich wyczekiwałam. Te pierwsze są najdelikatniejsze, bez włókien, idealne do spożycia. Dodatki również skromne, aby nacieszyć się samym smakiem. Wkrótce więc odważniejsze propozycje, a póki co proponuję rozpocząć sezon od zielonych szparagów z cytryną.

Szparagi z cytryna

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 1/4 kostki masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Zagotować wodę z solą. Szparagi opłukać i oderwać stwardniałe końcówki (wystarczy przełamać szparaga ok 2-3 cm od dołu).

Szparagi dać do wrzącej wody najlepiej tak, aby główki były nad powierzchnią (ja używam specjalnego garnka do gotowania szparagów) i gotować aż będą al dente, ok. 8 minut (te pierwsze szparagi naprawdę gotują się błyskawicznie).

W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia, wcisnąć sok z cytryny i wymieszać.

Szparagi odsączyć, ułożyć na talerzu, polać masłem i posypać startą skórką z cytryny.

szparagi

Szparagi z cytryna


Przystawki
Author: Agata

Get Connected