Pomimo, że są pieczone w foremkach na muffinki, nie mają z nimi nic wspólnego. W środku są wilgotne i niebywale czekoladowe.

Przepis Ainsley Harriota z moimi modyfikacjami.

 

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady (200g)
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 żółtka
  • 3 całe jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki

 

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić na parze, zostawić do przestygnięcia. Jajka wraz z żółtkami ubić do białości z cukrem za pomocą miksera. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mąkę i delikatnie zamieszać. Masę rozlać do foremek na muffinki.

Piec ok. 12 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Pyszne są również z dodatkiem likieru i wiśnią w środku.


Desery
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Agata says:

    niewiele. ja dodawałam wiśnie z likieru (nakładałam łyżeczką, więc brałam wiśnię i odrobinę likieru). myślę, że na całą porcję można dodać 2 łyżki do całej masy.

  2. Agata K. says:

    A jakby tą wersję babeczek przetworzyć ciasto do formy powiedzmy 20×25 cm? trzeba zmienić proporcj? chłopu chodzi po głowie ciasto mocno czekoladowe, z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, a dotychczasowymi wypiekami nie był usatysfakcjonowany ;)