
Uwielbiam panettone, ale ze względu na czasochłonność, zwykle piekę je tylko na Święta. W przeciwieństwie jednak do Włochów babkę tą podaję na Wielkanoc, a nie na Boże Narodzenie. Ten przepis to uproszczona wersja, a co za tym idzie, mniej czasochłonna.
- 2 szklanki mÄ…ki
- 200 ml ciepłego mleka
- łyżeczka drożdży suszonych
- pół kostki masła (100g) + 2 łyżki do rozpuszczenia
- 50g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można ew. zastąpić cukrem waniliowym, ale nie olejkiem )
- 2 żółtka
- 100g rodzynek
- 4 łyżki soku pomarańczowego lub rumu
Rodzynki namoczyć w soku/ rumie. Z pozostaÅ‚ych skÅ‚adników wyrobić ciasto – proponujÄ™ użyć miksera ;) Odstawić do wyroÅ›niÄ™cia na ok. godzinÄ™, aż ciasto podwoi swojÄ… objÄ™tość. Dodać rodzynki i ponownie wyrobić. PrzeÅ‚ożyć do papierowej formy do panettone, wierzch posmarować 1 Å‚yżkÄ… rozpuszczonego masÅ‚a. Po ok. 30 minutach wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 15 minutach wyciÄ…gnąć, ponownie posmarować masÅ‚em i piec kolejne 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.