Uwielbiam panettone, ale ze względu na czasochłonność, zwykle piekę je tylko na Święta. W przeciwieństwie jednak do Włochów babkę tą podaję na Wielkanoc, a nie na Boże Narodzenie. Ten przepis to uproszczona wersja, a co za tym idzie, mniej czasochłonna.

Składniki:

  • 2 szklanki mÄ…ki
  • 200 ml ciepÅ‚ego mleka
  • Å‚yżeczka drożdży suszonych
  • pół kostki masÅ‚a (100g) + 2 Å‚yżki do rozpuszczenia
  • 50g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 Å‚yżka ekstraktu z wanilii (można ew. zastÄ…pić cukrem waniliowym, ale nie olejkiem )
  • 2 żółtka
  • 100g rodzynek
  • 4 Å‚yżki soku pomaraÅ„czowego lub rumu

Rodzynki namoczyć w soku/ rumie. Z pozostaÅ‚ych skÅ‚adników wyrobić ciasto – proponujÄ™ użyć miksera ;) Odstawić do wyroÅ›niÄ™cia na ok. godzinÄ™, aż ciasto podwoi swojÄ… objÄ™tość. Dodać rodzynki i ponownie wyrobić. PrzeÅ‚ożyć do papierowej formy do panettone, wierzch posmarować 1 Å‚yżkÄ… rozpuszczonego masÅ‚a. Po ok. 30 minutach wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 15 minutach wyciÄ…gnąć, ponownie posmarować masÅ‚em i piec kolejne 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 

 


CiastaWielkanoc
Author: Agata

Get Connected