Wielkanoc już za 1,5 tygodnia, możemy zatem zacząć planować :) Na tradycyjnym stole nie może zabraknąć jajek, białej kiełbasy, pieczonych mięs, bab i paschy. Wybór jest szeroki – wszystko zależy od naszych gustów i wyobraźni. To również czas, aby wysiać rzeżuchę. Tu też nie trzeba się ograniczać, poza rzeżuchą mogą to być rozmaite kiełki.
Pascha – u mnie w domu nie było tradycji z nią związanej, jednak teraz nie wyobrażam sobie Świąt bez paschy. Pomimo, że jest czasochłonna (bo nie bazuje na gotowym serze), nie mogę jej pominąć.
Wielkanocny stół z pewnością ozdobią czekoladowe jajka z waniliowym kremem i musem z mango. Przydadzą się do nich balony.
Efektowne są też kruche ciasteczka z dżemem, o pomoc w ich przygotowaniu warto poprosić dzieci.
Dla zapracowanych mamy przepis na babkę jogurtową wg Nigelli
lub ekspresowe panettone – to nic, że Włosi jedzą je na Boże Narodzenie ;-)
Zamiast mazurków możecie zrobić tartę z czekoladowym kremem:
Do chleba, zamiast kupionych wędlin, warto przygotować schab, proponujemy dwa warianty:
schab suszony – to nic, że nie macie 14 dni, też wyjdzie, nie musi leżeć w lodówce kilka dni po ususzeniu, można od razu go jeść
A na obiad? Może kaczka?
pierś z kaczki z żurawinowym chutneyem
lub
pierś z kaczki z jabłkami
kaczka z jabłkami i żurawiną
kaczka z pomarańczami
A jeśli nie kaczka, to może królik duszony w białym winie i w śmietanie
3 komentarze
Delimamma says:
Super zestawienie! Ja pokuszę sie o te czekoladowe jajeczka bo schabik już jest gotowy :)
magma says:
co jedno zdjęcie to ładniejsze:) pycha!:)
Nashelly says:
Świetne zestawienie! :) Cieszę się, że dziś trafiłam na Twojego bloga – zaraz przejrzę sobie wszystkie te smakowite przepisy! :D