nalewka cytrynowa

Ta nalewka ma przede wszystkim tę zaletę, że można przyrządzić ją o każdej porze roku i na efekt nie trzeba długo czekać.

Składniki

  • 2 cytryny
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1,5 – 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru

Cytryny wyszorować, zetrzeć z nich cienko skórkę, tylko żółtą warstwę (obieraczką do cytrusów lub na tarce). Skórki wrzucić do słoika. Zagotować wodę z cukrem, przestudzić i jeszcze letnim syropem zalać skórki. Dolać spirytus, wstrząsnąć słoikiem.

Szczelnie zakręcony słoiki odstawić na 2 tygodnie, po tym czasie przefiltrować. Pić schłodzoną. Świetnie też smakuje z lodem, plasterkami cytryny i wodą.

 


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. Filip says:

    Chcialbym zasugerowac dwie (opcjonalne) zmiany:
    – dac wiecej cytryn, mniej wody
    – nie filtrowac na koncu, drobinki cytryn dodaja trunkowi uroku.

  2. Agata says:

    sugestie mile widziane :)
    wszystko zależy od upodobań, ta nalewka dla mnie jest już wystarczająco mocna, chyba, że ktoś lubi b. mocne trunki, to może zmniejszyć ilość wody
    ze skórką radzę uważać, zostawiona może dawać gorzki smak