Gdy zaczyna się sezon rabarbarowy, przetwarzam to warzywo na różne sposoby. Dlatego nie potrafiłam przejść obojętnie obok rabarbaru w sklepie – po prostu musiałam go mieć. Tym razem sezon rozpoczęłam ciastem drożdżowym. Ciasto to robiłam wielokrotnie, z różnymi owocami, także z zamrożonymi. Jest niezwykle puszyste dzięki krupczatce. To mój ulubiony, niezawodny przepis na ciasto drożdżowe. Odkąd podała go Krystyna9 na forum cincin.cc, rzadko kiedy sięgam po inny przepis.
Składniki (na kwadratową formę):
- 30g drożdży
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 70 dag rabarbaru
kruszonka:
- 1/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/3-1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki zimnego masła
Rozpuścić masło. Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i mąki krupczatki zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Jajka i żółtko ubić z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Za pomocą miksera wyrobić ciasto z mąki, ubitych jajek i zaczynu drożdżowego. Jak ciasto zacznie być jednorodne, dodawać roztopione, letnie masło i wyrabiać mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski.
Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce. Po ok. 40-50 minutach ciasto podwoi swoją objętość.
Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść ciasto do formy, nakłuć widelcem i posmarować białkiem. na wierzch ułożyć owoce i lekko docisnąć dłonią. Z podanych składników zrobić kruszonkę i wysypać na rabarbar.Zostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 35-40 minut.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem
i ze śliwkami :)
3 komentarze
Sylwia says:
O tak, Krystynie można zaufać. Przekonałam się robiąc babkę z Jej przepisu!
Monika says:
Przepyszne jest to ciasto! A zapach w domu podczas pieczenia bezcenny. Ja zrobiłam je już z rabarbarem i niedawno ze śliwkami. Pychota!
Agata says:
cieszę się bardzo, że smakowało :)