Sezon owocowy w pełni, pojawiły się już jagody. Pierwsze moje skojarzenie z jagodami, to jagodzianki. Niewiele myśląc upiekłam je, inspirując się odkrytym w ubiegłym roku przepisem Krystyny. Jagodzianki są bardzo puszyste, lekkie i nie za słodkie. takie akuratne.

Składniki (na 16 sztuk):

  • 200 g mąki krupczatki
  • 300g mąki tortowej
  • 7g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100g masła (pół kostki)
  • 250g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rozkłócone jajko
  • kruszonka (łyżka masła + 2 łyżki cukru + 2 łyżki mąki krupczatki)

Z drożdży, łyzki cukru, 2 łyżek mąki krupczatki oraz 3 łyżek ciepłego mleka zrobić zaczyn (wymieszać wszystko razem).  W misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, a następnie dodać pozostałą mąkę, startą skórkę, mleko i zaczyn. Za pomocą miksera wyrobić ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po łyżce do ciasta, nie przerywając wyrabiania. Miskę przykryć folia i odstawić ciasto do wyrośnięcia – urośnie ponad dwukrotnie (poniżej na zdjęciu).

Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Odrywać nieduże kawałki ciasta, w dłoniach uformować okrągły placuszek. Nakładać łyżeczką jagody i zlepić ciasto jak pierogi, końce zawinąć do środka i zlepieniem na dole ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (gdyby ciasto było zbyt luźne, można delikatnie podsypać mąką). Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką (ja lubię dużo, więc jej nie żałuje ;) ).

Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, ostudzić na kratce.

Ciasto przed rośnięciem:

Ciasto po wyrośnięciu:

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Maria says:

    Fantastyczne jagodzianki! Sama nie robiłam ich jeszcze (dziś planuję), ale dziś w pracy częstowała nas nimi koleżanka. :)
    Fantastyczna strona, piękne zdjęcia!
    Gratuluję pomysłów, pracowitości i rzetelności wykonania (zarówno strony jak i smakołyków)!

  2. Ewa says:

    Jagodzianki wyszły pyszne. Mimo że wypłynęło mi troche soku, co spowodowane było brakiem wprawy, bułeczki są przepyszne. Przepis fantastyczny. :)