Sezon owocowy w pełni, pojawiły się już jagody. Pierwsze moje skojarzenie z jagodami, to jagodzianki. Niewiele myśląc upiekłam je, inspirując się odkrytym w ubiegłym roku przepisem Krystyny. Jagodzianki są bardzo puszyste, lekkie i nie za słodkie. takie akuratne.

Składniki (na 16 sztuk):

  • 200 g mÄ…ki krupczatki
  • 300g mÄ…ki tortowej
  • 7g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 2 jajka
  • 6 Å‚yżek cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 ml ciepÅ‚ego mleka
  • 100g masÅ‚a (pół kostki)
  • 250g jagód
  • 2 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
  • rozkłócone jajko
  • kruszonka (Å‚yżka masÅ‚a + 2 Å‚yżki cukru + 2 Å‚yżki mÄ…ki krupczatki)

Z drożdży, Å‚yzki cukru, 2 Å‚yżek mÄ…ki krupczatki oraz 3 Å‚yżek ciepÅ‚ego mleka zrobić zaczyn (wymieszać wszystko razem).  W misce utrzeć żółtka z pozostaÅ‚ym cukrem, a nastÄ™pnie dodać pozostaÅ‚Ä… mÄ…kÄ™, startÄ… skórkÄ™, mleko i zaczyn. Za pomocÄ… miksera wyrobić ciasto, stopniowo dodajÄ…c rozpuszczone masÅ‚o. BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… pianÄ™ i dodawać po Å‚yżce do ciasta, nie przerywajÄ…c wyrabiania. MiskÄ™ przykryć folia i odstawić ciasto do wyroÅ›niÄ™cia – uroÅ›nie ponad dwukrotnie (poniżej na zdjÄ™ciu).

Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Odrywać nieduże kawałki ciasta, w dłoniach uformować okrągły placuszek. Nakładać łyżeczką jagody i zlepić ciasto jak pierogi, końce zawinąć do środka i zlepieniem na dole ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (gdyby ciasto było zbyt luźne, można delikatnie podsypać mąką). Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką (ja lubię dużo, więc jej nie żałuje ;) ).

Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, ostudzić na kratce.

Ciasto przed rośnięciem:

Ciasto po wyrośnięciu:

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Maria says:

    Fantastyczne jagodzianki! Sama nie robiłam ich jeszcze (dziś planuję), ale dziś w pracy częstowała nas nimi koleżanka. :)
    Fantastyczna strona, piękne zdjęcia!
    Gratuluję pomysłów, pracowitości i rzetelności wykonania (zarówno strony jak i smakołyków)!

  2. Ewa says:

    Jagodzianki wyszły pyszne. Mimo że wypłynęło mi troche soku, co spowodowane było brakiem wprawy, bułeczki są przepyszne. Przepis fantastyczny. :)