Bardzo łatwa przekąska do przygotowania w kilka minut


Składniki:

  • bakłażan
  • mozarella
  • suszone pomidory – tyle sztuk, ile plastrów bakłażana
  • zioła  – suszone lub świeże
  • oliwa

Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Posolić i odstawić na ok. pól godziny. aby puścił wodę. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Naczynie do zapiekania (można kłaść na papier do pieczenia i bezpośrednio na ruszt w piekarniku) delikatnie skropić oliwą i ułożyć bakłażana. Na każdy krążek dać zioła (tymianek, oregano, bazylia), plaster mozarelli i suszonego pomidora.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 20 minut. Można podawać na grzankach lub osobno. Dobrze smakuje z sosem z czosnkowym lub ziołowym.

przed pieczeniem

po upieczeniu

 


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze