Jak do tej pory nie odkryłam jeszcze lepszego deseru niż biała pavlova. Nie spotkałam też osoby, której by ona nie zachwyciła. Aby beza wyszła, trzeba naprawdę dobrze ubić białka, aż masa będzie bardzo sprężysta. Dopiero wówczas powoli dodawać cukier. To kluczowe, aby powstała piękna beza.

JeÅ›li jednak beza Wam mocno opadnie lub wrÄ™cz zrobi siÄ™ „naleÅ›nikowa”, nie przejmujcie siÄ™ tym :) Zróbcie wówczas pyszny deser Eton Mess :)

biała pavlova

Biała pavlova może dumnie udawać tort :)

biała pavlova

Składniki:

  • 6 biaÅ‚ek
  • 300g cukru
  • 1,5 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1,5 Å‚yżeczki soku z cytryny lub octu
  • 500ml Å›mietany 30 lub 36%
  • owoce (najlepiej leÅ›ne, ok. 0,5 kg)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier. Na koniec dodać mąkę i ocet i wymieszać lub ubić przez chwilę na najniższych obrotach.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć białka tworząc wysoki okrąg o średnicy ok 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i po ok. 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok. 1h 20 minut. Ja zazwyczaj pozostawiam na noc do ostygnięcia w piekarniku.

JeÅ›li ktoÅ› spodziewa siÄ™, że wyjdzie beza, to sie myli. Masa siÄ™ trochÄ™ „rozleje” na blaszce, wierzch bÄ™dzie chrupiÄ…cy a Å›rodek miÄ™kki. W tym tkwi sekret biaÅ‚ej pavlovej.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno na wysokich ubrotach (u mnie trwa to 5 minut), wyłożyć na upieczony spód, udekorować owocami (najlepiej malinami, jagodami, borówkami i czerwonymi porzeczkami, z truskawkami jest równie dobra, zimą smaczna jest z pestkami granatu). Od razu podawać lub chwilę po przygotowaniu (aby beza nie nasiąknęła w lodówce śmietaną).

Biała Pavlova zyskała zachwyt mojej koleżanki, dla której zrobię 7 sztuk w ramach tortu weselnego (pytanie, co zrobić z 42 żółtkami :) ) :) To dotychczas największy komplement dla tego deseru :)

biała pavlova

Przed pieczeniem:

biała pavlova

Po upieczeniu:

biała pavlova
biała pavlova

biała pavlova

Biała Pavlova


CiastaDesery
Author: Agata

Get Connected

    37 komentarzy

  1. Yvonne says:

    Dzisiaj spróbuję zrobić Ance na Sylwestra. Mam nadzieję, że mi sie uda. W końcu trenowałam pod okiem mistrza :) Dzięki Aniołku za inspirację.

  2. Justyna says:

    Zrobiłam :) pyszniutkie, każdy z moich gości zjadł 2 kawałki a to rzadka sytuacja jeśli chodzi o torty. Bardzo się cieszę,dziękuję za przepis i wskazówki. Mam jeszcze dwa pytania, jeśli można:
    1. Piekłam bezę zgodnie z przepisem i suszyłam w uchylonym piekarniku przez całą noc, pomimo tego przykleiła się dnem do papieru do pieczenia (niczym go nie smarowałam) i musiałam podważać ją nożem żeby przełożyćją na paterę. Była tylko z wierzchu i po bokach chrupiąca, od spodu jedynie miejscami i niestety chrupiące kawałki zostały w większości na papierze, do którego sie przykleiła. Nadto zauważyłam, że beza miejscami jest pokryta wodą, czy tak powinno to wyglądać? Przypuszczam, że nie i że może za słabo mi się wypiekła, czy tak?
    2. w obawie, że beza zbyt mocno nasiąknie kremówką, zmiksowałąm śmietankę bezpośrednio przed podaniem,n ie wkładając całego torciku do lodówki. Całośc wyglądała ok, jednak przy krojeniu wszystko rozpadało sie jak budyń, czy to z braku schłodzenia? jak temu zaradzić na przyszłość?
    Jeszcze raz dziękuję za przepis i pozdrawiam

    • Agata says:

      Justyna, już odpowiadam :)

      1) beza od spodu i z wierzchu powinna być sucha, możliwe, ze to kwesta piekarnika :( powinna być u Ciebie widocznie trochę dłużej pieczona. Bezę zawsze zostawiam w piekarniku na noc (którego nie otwieram), nie jest pokryta rosą. możliwe, że była niedopieczona i dlatego wyszła z niej wilgoć

      2) zawsze ubijam mocno schÅ‚odzonÄ… kremówkÄ™ na sztywno tuż przed podaniem, z takiej samej obawy jak twoja – aby nie nasiÄ…knęła. Kremówka musi być ubita na bardzo sztywno, wówczas kroi siÄ™ bardzo dobrze. jeÅ›li zostaje mi pavlova, wkÅ‚adam jÄ… od razu do lodówki, żeby kremówka nie popÅ‚ynęła.

  3. Justyna says:

    dzięki za szybką odpowiedź, beza faktycznie mogła być niedopieczona- na szczęście żyjemy :) Następnym razem potrzymam ją 10 min dłużej a w nocy zamnkę piekarnik. Co do kremówki to zawsze robię tak jak Ty to opisałaś :)
    pozdrawiam

  4. kasiap says:

    Witaj, mam pytanie kilka razy piekłam ta bezę przpis jest naprawde wspaniały, smakuje rewelacja, ale ja mam pewien problem. moje ubite białka i przygotowane do pieczenia nie sa na tyle sztywne zeby móc je w ten sposób ułozyć na papierze bez pomocy formy do pieczenia, rozlewa sie, ja dlatego wkladma w formę i po 5 min ściągam ją, czy wynika to z jakiegos błędu jaki popełniam, może zbyt krótko ubijam pianę? nie wiem naprawdę, proszę o pomoc
    dziekuje pozdrawiam

    • Agata says:

      pewnie przyczyn może być kilka. 1) za mało ubite białka, 2) za wcześnie dodany cukier, 3) za szybko dodany cukier (powinien być dodawany powoli), 4) za długo ubijana piana już po dodaniu cukru

  5. kasiap says:

    dziekuję ślicznie za odpowiedz :) i tak jest pyszna mam nadzieje ze kolejnym razem mi się uda pozdrawiam

  6. kasiap says:

    witam ponownie powód był taki ze za krotko ubijałam białka, dzisiaj sprawdziłam jeszcze raz dziekuję za pomoc :)
    pozdrawiam

  7. whisperwind says:

    Zastanawia mnie fakt, kiedy bÄ™dziesz robiÅ‚a PavlovÄ… na wesele i to 7 sztuk, czy bÄ™dziesz ubijaÅ‚a biaÅ‚ka tez tuż przed podaniem? Sama bÄ™dÄ™ miaÅ‚a wesele i w ramach oszczÄ™dnoÅ›ci bÄ™dÄ™ chciaÅ‚a zrobić sobie sama tort – wybór padÅ‚ ba PavÅ‚ovÄ… z wiadomych powodów :) jednak jeżeli muszÄ™ ubijać biaÅ‚ka tuż przed podaniem, to bÄ™dzie dla mnie bardzo duże wyzwanie :(

    • Agata says:

      Robiłam rok temu i logistycznie wyglądało to tak:
      WczeÅ›niej przez 2 dni piekÅ‚am spody. (1 sztuka 1,5 godziny w piekarniku…)
      Wcześniej przewiozłam mikser do restauracji i poprosiłam 2 koleżanki o pomoc ;)
      Bowiem śmietanę trzeba ubić przed podaniem, zatem zniknęłyśmy na sali na 45 minut, gdzie taśmowo ubijałyśmy i nakładałyśmy śmietanę i wcześniej umyte i osuszone owoce. na wierzchu były motylki z białego lukru, które zrobiłam kilka dni wcześniej.
      zatem jeśli to twoje wesele, to musisz poprosić kogoś o przygotowanie tego

  8. Yario says:

    Pytanko. Czy przed nałożeniem śmietany wydrąża się w bezie jakiś otwór? Czy po prostu nakładasz na zapadnięty spód?

  9. Karolina says:

    ZrobiÅ‚am bezÄ™ zgodnie z przepisem,piÄ™kny okrÄ…g mi wyszedÅ‚ ale podczas pieczenia zaczęła „rosnąć”,popÄ™kaÅ‚a mi i podczas studzenia w zamkniÄ™tym piekarniku usiadÅ‚a. Co mogÅ‚am zrobić nie tak? Piekarnik ustawiÅ‚am na pieczenie góra-dół.
    CoÅ› mi te bezy nie wychodzÄ…….. :(

    • Agata says:

      Pavlova to nie jest taka zwykÅ‚a beza, to normalne, że pÄ™ka i trochÄ™ siada. JeÅ›li jednak caÅ‚kiem Ci siadÅ‚a, to albo biaÅ‚ka byÅ‚y za sÅ‚abo ubite, albo cukier byÅ‚ za szybko dodany. Na zdjÄ™ciach widać, że moja też osiadÅ‚a – taki jej urok, gdyż w Å›rodku nie jest do koÅ„ca sucha (i tym siÄ™ wÅ‚aÅ›nie różni pavlova od zwykÅ‚ej bezy)

  10. paula says:

    Przepis jest cudowny, bardzo dziekuje za niego, ja daje truskawki, jagody, robie mus z malin i polewam, zawsze goscie prosza o przepis. a zoltka na tiramisu;)

  11. plus1 says:

    Wszystkiego najlepszego w 2014.
    Od kilku miesiÄ™cy zaglÄ…dam tutaj, w listopadzie zdecydowaÅ‚am siÄ™ zrobić pavlovÄ…, od tamtego czasu „musiaÅ‚am” jÄ… zrobić 6 razy, nadal nie majÄ… dość.
    Grono wielbicieli i tych uzależnionych nadal rośnie.
    Pozdrawiam

    • Agata says:

      Dziękujemy za życzenia :)
      Cieszę się, że biała pavlova posmakowała kolejnym osobom :) Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to zrób kiedyś dla odmiany bezowy tort dacquoise. Nie zawiedziesz się :)

  12. Ania says:

    Witam, nigdy nie robiłam Pavlowej, ale skorzystam z Twojego przepisu i spróbuję. Kiedy syn poprosił o tort bezowy na osiemnastkę, to strasznie bałam się upiec blaty i zamówiłam gotowe w cukierni, przełożyłam je mało słodką bitą śmietaną i mnóstwem świeżych truskawek. Nasi goście nigdy nie jedli takiego tortu a beza kojarzyła im się z mdłą słodkością. Po skosztowaniu mojego tortu zmienili zdanie i ledwo uratowałam kawałek na następny dzień. Innym razem też chciałam podać tort bezowy ale zapomniałam zamówić blaty a nadal bałam się je upiec, wymyśliłam więc, że upiekę małe krążki około 12-14 cm na to nałożyłam bitą śmietanę i zrobiłam mus rabarbarowy. Taki mus robi się rozgotowując rabarbar w małej ilości wody miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i doprawiamy limonką , cytryną lub kwaskiem cytrynowym na tyle żeby był przyjemnie kwaskowy. Polecam i dziękuję za przepis na Pavlową i wszelkie rady na upieczenie ogromnej bezy.

  13. marlena says:

    A ja mam pytanie o dekoracje:) gdzie mozna taka dostac? Tez potrzebuje na roczek moje pociechy. Tort bezowy chyba ma ograniczenia jesli chodzi o dekoracje.. patrzylam na wafle dekoracyjne ale chyba bylby problem je ladnie nakleic. Nie chce robic innego tortu :)

    • Agata says:

      Dekoracje zrobiłam sama: słomki papierowe, sznureczki i wydrukowane na zwykłej drukarce literki i powieszone na sznureczku. Cieszę się, że Ci się podoba :) Taka dekoracja naprawdę nie wymaga zdolności manualnych i za to ją lubię najbardziej!
      Fajne papierowe dekoracje sÄ… we Flying Tiger, np.tam kupowaÅ‚am do drugiego, wÅ‚aÅ›ciwego tortu na tÄ™ samÄ… okazjÄ™ – zobacz na przepis na tort truskawkowy dla dzieci ;)

  14. Iza says:

    DziÅ› po raz pierwszy robiÅ‚am bezÄ™ z tego przepisu i… nigdy nie wyszÅ‚a mi tak pyszna i piÄ™kna! kruchutka z zewnÄ…trz, delikatnie miÄ™kka w Å›rodku ale przy tym suchutka od spodu ❤ dziÄ™kujÄ™!

    • Agata says:

      Sama zrobiłam z papierowych słomek, sznureczka i wydrukowanych literek. Cieszę się, że dekoracja ta przykuła uwagę :)

  15. Monika says:

    Co za piÄ™kny dzieÅ„ ! UwierzyÅ‚am w siebie ! WyszÅ‚a mi BiaÅ‚a Pavlova , po wielu wczeÅ›niejszych próbach = błędach…
    A teraz – już jej nie ma, patrzÄ™ na uÅ›miechniÄ™te twarze domowników – nie tak jak wtedy kiedy nie mogli nic powiedzieć, bo beza byÅ‚a zbyt kleista .
    Dzięki za fantastyczny przepis !