Tartę Francuzi kochają tak bardzo, że mają aż 3 sposoby na jej pieczenie. Można najpierw zrobić ciasto, wstawić do piekarnika, potem uzupełnić nadzieniem i zapiekać dalej. Można nie dzielić i piec całość od razu. I wreszcie można upiec samo ciasto, a nadzienie zimne albo gorące na gotowe  wyłożyć i podawać bez dodatkowych wspólnych minut w piekarniku. Bez względu na sposób wykonania, tartę polecam. Ta jest już zapowiedzią nadchodzącej w kuchni  jesieni.

 

Składniki:

ciasto

  • 250 g mąki (nieco ponad 1,5 szklanki)
  • ćwiartka masła
  • przegotowana albo mineralna woda
  • łyżeczka soli i tyle samo pieprzu

Nadzienie:

  • 250 gram białego sera – najlepiej w kostce, półtustego
  • 20 dag boczku
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • 1  jajko
  • 2 duże cebule białe
  • pieprz, sól, papryka

Ciasto:

Masło drobno pokroić, połączyć z mąką. Gdy pojawią się grudki, dodać wody – najpierw delikatnie kilka łyżek, gdy ciasto nadal jest lepkie i nie chce się wyrobić, stopniowo więcej. Trzeba to po prostu wyczuć po tym, jak wyrabia się ciasto, wszystkie składniki muszą idelanie się połączyć, a ciasto  ma  wyjść twarde i tłuste, pachnące masłem.  Z takiego zrobić kulkę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować cieńko na ok  0,5 centymetra. Formę do tarty wysmarować dokładnie masłem i ułożyć w niej placek. Ciasto należy ponakuwać  drewnianym patyczniem lub  widelcem, by nie tworzyły się pęcherzyki. Całość można tez przykryć pergaminem, na którym trzeba ułożyć fasolę albo groch. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Po wyjęciu z piekarnika i  wystudzić.

Nadzienie:

Ser rozdrobnić i wymieszać z jogurtem, jajkiem i przyprawami. Boczek podsamażyć   na suchej patelni, potem na tej samej podpiec cebulę posiekaną w piórka. Na ostudzone ciasto wyłożyć serową masę. Na niej układać plastry boczku, a je posypać obficie cebulą. Doprawić papryką. Piec ponownie 15-20 minut.

 

Tarta świetnie smakuje też na zimo, po nocy spędzonej w lodówce. Trzeba ją tylko przykryć folią albo serwetką.

 


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze