
DyniÄ™ makaronowÄ… kupiÅ‚am w sumie przez przypadek. PoÅ‚owÄ™ zużyÅ‚am do zupy, jednak do pozostaÅ‚ej szukaÅ‚am inspiracji. ChciaÅ‚am wykorzystać „makaronowÄ…” cechÄ™ tej dyni, stÄ…d zaczerpnęłam pomysÅ‚ Bei, który w peÅ‚ni oddaje te walory. To moje najwiÄ™ksze tegoroczne odkrycie kulinarne.
- pół dyni makaronowej
- 1 zÄ…bek czosnku
- oliwa z oliwek
- kozi ser
- sól, pieprz
- rozmaryn (świeży lub suszony)
Z dyni usunąć gniazdo nasienne. Środek skropić delikatnie oliwą, posolić, popieprzyć, natrzeć rozgniecionym czosnkiem i oprószyć długodojrzewającym kozim serem. Wierzch przykryć folią.
Piec godzinÄ™ i kwadrans w 200 stopniach.
Miąższ zeskrobać widelcem w szerz dyni, w ten sposób uzyskamy nitki. Wymieszać z powstałym sosem i jeść.