zapiekana dynia makaronowa

Dynię makaronową kupiłam w sumie przez przypadek. Połowę zużyłam do zupy, jednak do pozostałej szukałam inspiracji. Chciałam wykorzystać „makaronową” cechę tej dyni, stąd zaczerpnęłam pomysł Bei, który w pełni oddaje te walory. To moje największe tegoroczne odkrycie kulinarne.

zapiekana dynia makaronowa


Składniki:

  • pół   dyni makaronowej
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kozi ser
  • sól, pieprz
  • rozmaryn (świeży lub suszony)

Z dyni usunąć gniazdo nasienne. Środek skropić delikatnie oliwą, posolić, popieprzyć, natrzeć rozgniecionym czosnkiem i oprószyć długodojrzewającym kozim serem. Wierzch przykryć folią.

Piec godzinę i kwadrans w 200 stopniach.

Miąższ zeskrobać widelcem w szerz dyni, w ten sposób uzyskamy nitki. Wymieszać z powstałym sosem i jeść.

Zobacz inne przepisy z dyni

zapiekana dynia makaronowa

zapiekana dynia makaronowa

zapiekana dynia makaronowa

zapiekana dynia makaronowa

 

 


Dania głównePrzystawki
Author: Agata

Get Connected