
Fascynacja dynią nadal u mnie trwa :-) Dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego i wykorzystać pozostałą w lodówce dynię. Smak gnocchi z dyni jest delikatny, bardzo dobrze podkreśla go masło bazyliowe.
Składniki:
- 20 dag obranej, pokrojonej w kostkę dyni
- 90 g mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- łyżka masła
- kilka liści bazylii
Dynię upiec w piekarniku do miękkości (ok. 25 minut w 200 stopniach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przecisnąć ją przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, sól i pieprz oraz mąką. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Ciasto może się delikatnie kleić, ale lepiej nie dodawać więcej mąki, bo gnocchi wyjdą twarde.
Na desce oprószonej mąka, z ciasta formować wałki o średnicy ok. 1,5 cm i kroić w ok. 1,5 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć widelcem (zamiast wałka można formować małe kuleczki i je spłaszczać widelcem).
Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 2-3 min, aż wypłyną na wierzch.
W rondelku zagrzać masło razem z bazylią. Gotowe gnocchi z dyni podawać polane bazyliowym masłem.
3 komentarze
Izolda says:
Bardzo apetyczne, jeszcze raz dziękuję, z niecierpliwością czekam na inne dyniowe specjały :).
ania says:
Dopiero dzisiaj zrobiłam kluseczki z dynią. Masa była dość luźna i nie chcąc dosypywać więcej mąki zrobiłam kluseczki kładzione łyżką na wodę. Były chyba tak samo pyszne i bardzo delikatne.
Agata says:
cieszę się, że znalazłaś sposób. możliwe, że Twoja dynia była bardziej mokra, albo jajko dużo większe. grunt, że smakowały :)