gnocchi z dyni

Fascynacja dynią nadal u mnie trwa :-) Dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego i wykorzystać pozostałą w lodówce dynię. Smak gnocchi z dyni jest delikatny, bardzo dobrze podkreśla go masło bazyliowe.

gnocchi z dyni

 Składniki:

  • 20 dag obranej, pokrojonej w kostkę dyni
  • 90 g mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • kilka liści bazylii

Dynię upiec w piekarniku do miękkości (ok. 25 minut w 200 stopniach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przecisnąć ją przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, sól i pieprz oraz mąką. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Ciasto może się delikatnie kleić, ale lepiej nie dodawać więcej mąki, bo gnocchi wyjdą twarde.

Na desce oprószonej mąka, z ciasta formować wałki o średnicy ok. 1,5 cm i kroić w ok. 1,5 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć widelcem (zamiast wałka można formować małe kuleczki i je spłaszczać widelcem).

Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 2-3 min, aż wypłyną na wierzch.

W rondelku zagrzać masło razem z bazylią. Gotowe gnocchi z dyni podawać polane bazyliowym masłem.

Zobacz inne przepisy z dyni

gnocchi z dyni

gnocchi z dyni


 

 


Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. ania says:

    Dopiero dzisiaj zrobiłam kluseczki z dynią. Masa była dość luźna i nie chcąc dosypywać więcej mąki zrobiłam kluseczki kładzione łyżką na wodę. Były chyba tak samo pyszne i bardzo delikatne.