Jest to jeden z takich przepisów, po przeczytaniu którego wiedziałam, że muszę wypróbować go wypróbować. Parfait z wątróbek wg Jamiego Olivera ma tą zaletę, że przygotowuje się je w dość krótkim czasie.
Składniki:
- 40 dag wątróbek z kurczaka
- 30 dag masła (o zawartości tłuszczu min.82%)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- kilka listków szałwii
- 50 ml brandy (nie miałam, więc pominęłam)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Połowę masła przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozpuścić w piekarniku w 110 stopniach 9trwa to ok. 10 minut). Gdy masło się rozpuści, należy je przefiltrować przez sitko (ja dodatkowo wykładam je gazą), aby otrzymać sklarowane masło.
Szalotkę drobno pokroić i zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem, a następnie przełożyć do miseczki. patelnie przetrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Wrzucić umyte i oczyszczone z błon wątróbki i listki szałwii (kilka zostawić do dekoracji). Smażyć na silnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony, aby środek pozostał lekko różowy. Na koniec wlać brandy i jeszcze krótko podsmażyć.
Zmiksować w blenderze wątróbkę, cebulę z czosnkiem oraz pozostałe masło (niesklarowane) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Parfait z wątróbek przełożyć do miseczek, na wierch poukładać listki szałwii i zalać sklarowanym masłem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia
Parfait można przetrzymywać w lodówce przez 2 tygodnie, jeśli warstwa masła została nienaruszona.
1 Response
Jurski says:
a to ciekawe jest…