Pieczona dynia to jedna z przystawek, która wprawia w zaciekawienie moich znajomych, bowiem nie potrafią zgadnąć, co to jest. Owinięta w szynkę symuluje (wizualnie) melona, stąd to zakłopotanie.
Składniki:
- kawałek dyni (u mnie hokkaido)
- plastry szybki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej – tyle, ile plastrów dyni
- oliwa
- świeżo mielony pieprz
Z dyni usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plastry, obrać ze skórki (w przypadku hokkaido nie trzeba). Każdy plaster dyni owinąć szynką. Całość ułożyć na papierze do pieczenia, delikatnie skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem. Nie używam tu soli, bowiem szynka jest wystarczająco słona.
Piec ok. 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Przed podaniem pieczoną dynię można skropić oliwą.
po upieczeniu:
1 Response
doktorek says:
pyszne,szczegolnie dobrze schlodzone w lodowce :)