pieczona dynia

Pieczona dynia to jedna z przystawek, która wprawia w zaciekawienie moich znajomych, bowiem nie potrafią zgadnąć, co to jest. Owinięta w szynkę symuluje (wizualnie) melona, stąd to zakłopotanie.

pieczona dynia

Składniki:

  • kawałek dyni (u mnie hokkaido)
  • plastry szybki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej – tyle, ile plastrów dyni
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz

Z dyni usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plastry, obrać ze skórki (w przypadku hokkaido nie trzeba). Każdy plaster dyni owinąć szynką. Całość ułożyć na papierze do pieczenia, delikatnie skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem. Nie używam tu soli, bowiem szynka jest wystarczająco słona.

Piec ok. 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Przed podaniem pieczoną dynię można skropić oliwą.

Zobacz inne przepisy z dyni

dynia hokkaidoprzed pieczeniem:

pieczona dynia

po upieczeniu:

pieczona dynia

pieczona dynia


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

Odpowiedz na „doktorekAnuluj pisanie odpowiedzi