Po świątecznych i noworocznych kulinarnych szaleństwach zdecydowałam się na chwilę wytchnienia na talerzu. Delikatnie maślana ryba nie potrzebuje ciężkiego wsparcia panierki czy oleju, bo wtedy traci swe walory. Wyciśnięta na nią cytryna i kolorowy pieprz są wystarczającymi dodatkami. Ryba wstawiona do piekarnika nie przesiąka niepotrzebnym tłuszczem, a po wyjęciu jest ciągle soczysta i aromatyczna.
Składniki:
- 4 kawałki świeżego albo zamrożonego dorsza
- 2 cytryny
- pieprz kolorowy
- 5 łyżek oliwy
- 300 dag świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
Rybę umyć, natrzeć oliwą, sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Piekarnik ustawić na funkcję grill i nagrzać do maksymalnej temperatury. Ułożyć kawałki ryby na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą i piec 10 minut. Szpinak umyć dobrze, w garnku zagrzać wodę i na wrzątek wrzucić szpinak. Odcedzić po 2 minutach. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, a gdy się zarumieni dodać szpinak i szybko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć po łyżce szpinaku a na nim rybę. Dorsza można obłożyć plastrami cytryny.