
Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysÅ‚ na imprezowe przekÄ…ski – idealne na karnawaÅ‚ :) Dobrze smakujÄ… na zimno, a spody do tartaletek można przygotować wczeÅ›niej, gdyż farsz nakÅ‚ada siÄ™ na upieczone, zimne ciasto. DziÄ™ki temu tartaletki dÅ‚użej pozostajÄ… kruche i nie nasiÄ…kajÄ… tak farszem.
Ani do tartaletek, ani do farszu nie dodaÅ‚am soli w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Ser kozi (lub zamiennie feta) jest tu wystarczajÄ…co sÅ‚ony, podobnie jak suszone pomidory. CaÅ‚ość dosmacza Å›wieży tymianek, co sprawia, że caÅ‚ość jest dobrze doprawiona.
Ponad pół roku temu przyłączyÅ‚yÅ›my siÄ™ do akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli. DziÄ™ki niej jemy zdrowiej i tam gdzie nie potrzeba, nie dodajemy dodatkowo soli. WystarczajÄ…co sporo jest jej m.in. w serach, suszonych pomidorach, wÄ™dlinach, w wÄ™dzonych rybach. Zamiast soli można użyć m.in. sok z limonki, Å›wieże zioÅ‚a, imbir czy oliwÄ™, które dobrze doprawiajÄ… potrawy. Idea polega na tym, aby ograniczyć sól (nie caÅ‚kowicie z niej zrezygnować) i nie dosalać rzeczy, których dosalać nie trzeba :)
Składniki (na 16 sztuk):
na ciasto:
- 250g mÄ…ki
- 120g masła
- 1 jajko
na farsz:
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła (lub oliwy)
- 8 suszonych pomidorów
- 2 małe ząbki czosnku (lub jeden duży)
- 100g sera koziego (lub feta)
- świeży tymianek
- pieprz
- 8 kulek mini mozzarelli do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zagnieć szybko mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
- Podziel ciasto na 16 kulek. Foremki na tartaletki wysmaruj masłem. Wylep każdą foremkę kulką ciasta. Ponakłuwaj widelcem ciasto.
- Wstaw foremki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut, aż staną lekko się złote. Ostudź. Spody do mini tart możesz upiec nawet kilka dni wcześniej.
- Przygotuj nadzienie: szpinak umyj i osusz, pourywaj ogonki i posiekaj – nie bardzo drobno.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, czosnek drobno posiekaj.
- Rozgrzej na patelni tÅ‚uszcz, dodaj posiekany czosnek i szpinak – przesmaż wszystko chwile, aż szpinak zmiÄ™knie.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory, ser kozi i mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Dopraw pieprzem i listkami świeżego tymianku.
- CiepÅ‚y – może być tez letni (ale nie gorÄ…cy) szpinak nakÅ‚adaj na tartaletki. Na wierzch połóż po połówce kulki mini mozzarelli i udekoruj Å›wieżym tymiankiem.
3 komentarze
foodmania says:
apetyczna przystawka, na pewno niebanalna :)
easylife says:
A ja mam pytanie: czy takie tartaletki wyjdą, jeśli zamiast szpinaku dam puree z buraczków? wqyjśc, pewnie wyjdą, ale czy taki dodatek będzie ok? mam zamrożone takie gotowe z paczki i chętnie bym je właśnie wykorzystała do takiej przystawki. Może mi się uda zrobić jakąś hybrydę pomiędzy tym a Waszym przepisem:http://www.kuchniawformie.pl/2014/10/tarta-z-burakami-kozim-serem-i-lososiem-gotujmy-zdrowo-mniej-soli/
Agata says:
będzie na pewno pysznie :)