
Przez lata robienie pierogów było dla mnie owiane tajemnicą. Wydawało mi się, że tylko babcie i mamy potrafią je robić. Co prawda jako dziecko zawsze towarzyszyłam mamie w robieniu pierogów, dzielnie pomagając w wykrawaniu kółek. Przygotowanie jednak farszu i samo zlepianie było domeną mamy i wydawało mi się bardzo skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Robienie pierogów nie jest trudne, co najwyżej czasochłonne. Jednak smak domowych pierogów wystarczająco wynagradza włożony trud.
Od pewnego czasu chodziły za mną ruskie pierogi, Z racji tego, że nie mogę jeść ziemniaków, zastąpiłam ziemniaki kaszą. Pierogi wyszły pyszne i w moim domu na stałe już wyparły ruskie pierogi.
Składniki (na ok. 35 sztuk):
Ciasto (wg Neli Rubinstein):
- 2 szklanki mÄ…ki
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 2/3 szklanki letniej wody
- łyżka oliwy
Farsz:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 25 dag sera białego półtłustego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
MÄ…kÄ™ wymieszać z solÄ…, na Å›rodku zrobić wgłębienie i wbić rozkłócone widelcem jajko. Zarobić ciasto z jak najwiÄ™kszÄ… iloÅ›ciÄ… mÄ…ki. Dodawać partiami (po 3 Å‚yżki) wodÄ™, z ostatniÄ… porcjÄ… dodać oliwÄ™. Wyrabiać ciasto przez ok. kwadrans. Gdy ciasto bÄ™dzie za rzadkie – podsypać mÄ…kÄ…, gdy za sztywne – dodać trochÄ™ wody. Uformować kulkÄ™, przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Wymieszać razem kaszę, cebulę i twaróg. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz jest zbyt sypki, dodać oliwę.
Ciasto cienko rozwaÅ‚kować (pozostałą część ciasta przykryć Å›ciereczkÄ…) i wykrawać kółka (szklankÄ…/kieliszkiem/kubkiem). ÅyżeczkÄ… nakÅ‚adać farsz i sklejać pierogi. JeÅ›li nie sÄ… od razu gotowane, należy je przykryć.
Pierogi gotować chwilÄ™ w osolonym wrzÄ…tku – poczekać aż wypÅ‚ynÄ… na wierzch i pozwolić im siÄ™ chwilÄ™ pogotować.
Podawać z przesmażoną z boczkiem cebulką.
Mrożenie pierogów:
Zwykle przygotowuję więcej pierogów (z kilku porcji) i je zamrażam. W tym celu układam surowe pierogi na plastikowych tackach oprószonych mąką. Wstawiam do zamrażarki i trzymam, dopóki nie stwardnieją. Gdy są twarde jak kamyczki, przesypuję je do woreczka. Zamrażanie surowych pierogów powoduje, że nie rozlatują się później one podczas gotowania.
3 komentarze
eldiss says:
hmm, ale bym zjadla takie pierogi…:)
izka says:
Z pewnością podejmę się w końcu pierogów z tym farszem. Jadłam w pierogarni, kasza z serem jest naprawdę smaczna:)
aga says:
takie pierogi to prawdziwa pychota:)