Pierogi z jagodami

W dzieciństwie moimi ulubionymi pierogami były właśnie pierogi z jagodami. Zawsze pomagałam mamie w ich przygotowaniu, wycinając z ciasta kółka. To był prawie jak rytuał, nie opuściłam ani razu lepienia pierogów :)   Pierogi z jagodami wówczas były najlepszym dla mnie obiadem, dziś traktuję je jako deser. Nie wyobrażam sobie, aby choć raz w roku ich nie zjeść.

Pierogi z jagodami

Składniki (na ok. 90 sztuk):

  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kg jagód
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietanki (co najmniej 18%)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Mąkę wymieszaj z solą, na środku zrób wgłębienie i wbij rozkłócone widelcem jajko. Zarób ciasto z jak największą ilością mąki. Dodaj partiami (po 3 łyżki) wodę, z ostatnią porcją dodać oliwę. Wyrób ciasto przez ok. kwadrans. Gdy ciasto będzie za rzadkie – podsyp mąką, gdy za sztywne – dodaj trochę wody. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by ciasto odpoczęło.

Ciasto cienko rozwałkuj (pozostałą część ciasta przykryć ściereczką) i wykrój kółka (szklanką/kieliszkiem/kubkiem). Łyżeczką nakładaj jagody i sklej pierogi. Jeśli nie są od razu gotowane, należy je przykryć.

Pierogi gotuj chwilę w osolonym wrzątku – poczekaj aż wypłyną na wierzch i chwilę pogotuj.

Pierogi z jagodami podawaj polane śmietanką wymieszaną z cukrem z wanilią.

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami


Dania główneDesery
Author: Agata

Get Connected

    1 Response