W dzieciństwie moimi ulubionymi pierogami były właśnie pierogi z jagodami. Zawsze pomagałam mamie w ich przygotowaniu, wycinając z ciasta kółka. To był prawie jak rytuał, nie opuściłam ani razu lepienia pierogów :) Pierogi z jagodami wówczas były najlepszym dla mnie obiadem, dziś traktuję je jako deser. Nie wyobrażam sobie, aby choć raz w roku ich nie zjeść.
Składniki (na ok. 90 sztuk):
- 4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- 1 kg jagód
- 100ml słodkiej, płynnej śmietanki (co najmniej 18%)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Mąkę wymieszaj z solą, na środku zrób wgłębienie i wbij rozkłócone widelcem jajko. Zarób ciasto z jak największą ilością mąki. Dodaj partiami (po 3 łyżki) wodę, z ostatnią porcją dodać oliwę. Wyrób ciasto przez ok. kwadrans. Gdy ciasto będzie za rzadkie – podsyp mąką, gdy za sztywne – dodaj trochę wody. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
Ciasto cienko rozwałkuj (pozostałą część ciasta przykryć ściereczką) i wykrój kółka (szklanką/kieliszkiem/kubkiem). Åyżeczką nakładaj jagody i sklej pierogi. Jeśli nie są od razu gotowane, należy je przykryć.
Pierogi gotuj chwilę w osolonym wrzątku – poczekaj aż wypłyną na wierzch i chwilę pogotuj.
Pierogi z jagodami podawaj polane śmietanką wymieszaną z cukrem z wanilią.
1 Response
miloscnapatelni says:
Wyglądaja wspaniale! Uwielbiam takie cieniutkie ciasto do pierogów + dużą ilość nadzienia ;)!