pierogi z pieczonÄ… dyniÄ…

Jak wiecie, uwielbiam dyniÄ™. CieszÄ™ siÄ™ zatem, że rozpoczÄ…Å‚ siÄ™ już na niÄ… sezon  :) Pierogi z pieczonÄ… dyniÄ… wychodzÄ… na prowadzenie – odkÄ…d je zrobiÅ‚am, sÄ… to moje ulubione pierogi . DziÄ™ki tymiankowi ich smak jest wyrazisty i trudny do odgadniÄ™cia.

Pierogi z pieczonÄ… dyniÄ…

Składniki:

  • 1,5 kg dyni, najlepsza byÅ‚aby hokkaido o zwartym miąższu, daÅ‚am melonowÄ…
  • 3 Å‚yżki startego parmezanu
  • Å›wieży tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Z dyni usunąć pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Dynie ułóż na blaszce do pieczenia (najlepsza taka duża z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i skrop dynię oliwą. Piecz ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka.

Zmiksuj dyniÄ™ na gÅ‚adkÄ… masÄ™ z parmezanem, posól do smaku i dodaj Å›wieży tymianek – ja lubiÄ™ sporo, aby farsz miaÅ‚ wyrazisty smak.

Ciasto przygotuj wg przepisu na pierogi z kaszÄ… gryczanÄ….

Ugotowane pierogi z pieczoną dynią podawaj polane oliwą (ja daję truflową), posypane tartym parmezanem i świeżym tymiankiem.

Zobacz również inne przepisy z dyni

pierogi z pieczonÄ… dyniÄ…

Pierogi z pieczonÄ… dyniÄ…

 

 

 


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze