
Jak wiecie, uwielbiam dyniÄ™. CieszÄ™ siÄ™ zatem, że rozpoczÄ…Å‚ siÄ™ już na niÄ… sezon :) Pierogi z pieczonÄ… dyniÄ… wychodzÄ… na prowadzenie – odkÄ…d je zrobiÅ‚am, sÄ… to moje ulubione pierogi . DziÄ™ki tymiankowi ich smak jest wyrazisty i trudny do odgadniÄ™cia.
Składniki:
- 1,5 kg dyni, najlepsza byłaby hokkaido o zwartym miąższu, dałam melonową
- 3 łyżki startego parmezanu
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- oliwa
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Z dyni usunąć pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Dynie ułóż na blaszce do pieczenia (najlepsza taka duża z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i skrop dynię oliwą. Piecz ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Zmiksuj dyniÄ™ na gÅ‚adkÄ… masÄ™ z parmezanem, posól do smaku i dodaj Å›wieży tymianek – ja lubiÄ™ sporo, aby farsz miaÅ‚ wyrazisty smak.
Ciasto przygotuj wg przepisu na pierogi z kaszÄ… gryczanÄ….
Ugotowane pierogi z pieczoną dynią podawaj polane oliwą (ja daję truflową), posypane tartym parmezanem i świeżym tymiankiem.
Zobacz również inne przepisy z dyni
4 komentarze
wiosenka27 says:
Zbieram się do takich pierogów od zeszłej jesienie. Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się je zrobić. Wyglądają bardzo apetycznie:)
Carunia says:
Nigdy nie jadlam takich pierogów, muszą być pyszne! :) Jestem strasznie ciekawa jak smakują :)
franczeska says:
właśnie popełniłam te pierogi są super
Agata says:
bardzo się cieszę, że smakowały :)