czekoladowe lizaki

Nie ukrywam, że mam maÅ‚ego bzika na punkcie wszelkich foremek, zarówno do ciasteczek, muffinek, jak i czekoladek. Dlatego nie potrafiÅ‚am przejść obojÄ™tnie wobec silikonowych foremek na lody. Nie wiele myÅ›lÄ…c, staÅ‚am siÄ™ ich posiadaczkÄ…. I dobrze, bowiem już kolejnego dnia goÅ›ciÅ‚am m.in. dwóch uroczych kilkulatków, którzy zjedli wszystkie lizaki. Co prawda na wstÄ™pie usÅ‚yszaÅ‚am: „ciocia Agatka, upiekÅ‚aÅ› dla nas biszkopciki ?” jednak po skosztowaniu lizaków odpuÅ›cili biszkopty (na caÅ‚e szczęście, bowiem tym razem nie miaÅ‚am ich w menu ;) ).

czekoladowe lizakiSkładniki (na 6 sztuk):

  • 100g mlecznej czekolady
  • kilka malin (mogÄ… być mrożone)
  • posypka cukrowa

Na spód silikonowych foremek (użyÅ‚am specjalnych do lizaków, z miejscem na patyczek) dać maliny lub kolorowÄ… posypkÄ™. CzekoladÄ… poÅ‚amać na kawaÅ‚ki i umieÅ›cić w żaroodpornym naczyniu, najlepiej „z dzióbkiem” nad garnkiem z gotujÄ…ca siÄ™ wodÄ… (tak, aby spód naczynia nie dotykaÅ‚ tafli wody). Jak tylko czekolada siÄ™ rozpuÅ›ci, zdjąć z ognia i wylać czekoladÄ™ do foremek. Wetknąć patyczki i pozostawić do zastygniÄ™cia.

Delikatnie wyciągnąć z foremki i delektować się :-)

Lizaki można przechowywać w lodówce.

czekoladowe lizaki

czekoladowe lizaki

Ps. W dalszym ciągu nie mam aparatu, więc jakość zdjęć komórkowa, ale już lada moment się to zmieni :)

 


Desery
Author: Agata

Get Connected

    12 komentarzy