Niekiedy miewam ochotÄ™ na wiele rzeczy, na nic nie mogÄ™ siÄ™ zdecydować. Wówczas rozwiÄ…zaniem mogÄ… być maÅ‚e porcje, ale zróżnicowane. Åšwietnie do tego siÄ™ nadajÄ… maÅ‚e naczynia do zapiekania, czy tak jak tu, formy do mini tarty. ByÅ‚am poza miastem, poczuÅ‚am wiosnÄ™ i wenÄ™ – chciaÅ‚am robić wszystko, tylko nie wiem, kto by to przejadÅ‚ ;) MajÄ…c bazÄ™ do tarty, można wyczarować wiele smaków – wystarczy zerknąć do lodówki.
Składniki (na 4 mini tarty):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (to wersja na szybko, można oczywiście zrobić na kruchym spodzie)
- 1 mała kwaśna śmietana 16%
- 10 dag startego sera żółtego
- 2 jajka
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Z ciasta francuskiego wyciąć 4 okręgi o średnicy o 2 cm większej niż średnica foremek. Ciastem wylepić foremki. Z papieru do pieczenia (ja zwykle wykorzystuję ten z ciasta francuskiego) wyciąć okręgi, położyć do foremek na ciasto, a następnie wysypać albo ceramiczne lub szklane kulki albo np. suchy groch czy fasolę, aby obciążyć ciasto.
Piec ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ściągnąć papier i lekko przestudzić.
Śmietanę rozbełtać z jajkami i wymieszać ze startym żółtym serem.Rozlać masę na ciasto, do 4 podpieczonych tart. Na wierzch dać nadzienie (poniżej przepisy) i zapiekać jeszcze ok. 10-15 minut aż masa jajeczna się zetnie.
Tarta z karczochami i bryndzÄ…
- 6 serc z karczochów
- łyżka bryndzy
- estragon
Środki karczochów podgotować we wrzątku ok. 10 minut. Na masę jajeczna posypać bryndzę, rozłożyć serca karczochów i całość posypać suszonym estragonem.
Tarta z serem kozim i kurkami
- garść kurek
- 3 dag sera koziego
Na masę jajeczną rozkruszyć kozi ser, na wierzch ułożyć kurki (mogą być podduszone na maśle lub chwilę podgotowane). Całość posypać pieprzem.
Tarta z ricottÄ… i cukiniÄ…
- 1/2 cukinii
- 1 kopiasta łyżka ricotty
- kilka listków szałwii (może być suszona)
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na masę jajeczną położyć ricottę, a następnie plastry cukinii. Całość posypać kilkoma liśćmi szałwii.
Tarta z boczkiem
- 5 dag boczku
- rozmaryn
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć chwilkę na suchej patelni. Na masę jajeczną dać podsmażony boczek, całość posypać rozmarynem.
3 komentarze
aga says:
wszstkie wersje sa dla mie bardzo smaczne:)
Karolina says:
Zrobiłam je na sylwestra:) rewelacyjny przepis polecam:)
Agata says:
cieszę się, że samkowały :)