Niekiedy miewam ochotÄ™ na wiele rzeczy, na nic nie mogÄ™ siÄ™ zdecydować. Wówczas rozwiÄ…zaniem mogÄ… być maÅ‚e porcje, ale zróżnicowane. Åšwietnie do tego siÄ™ nadajÄ… maÅ‚e naczynia do zapiekania, czy tak jak tu, formy do mini tarty. ByÅ‚am poza miastem, poczuÅ‚am wiosnÄ™ i wenÄ™ – chciaÅ‚am robić wszystko, tylko nie wiem, kto by to przejadÅ‚ ;) MajÄ…c bazÄ™ do tarty, można wyczarować wiele smaków – wystarczy zerknąć do lodówki.

mini tarty na słono w 4 smakach

Składniki (na 4 mini tarty):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (to wersja na szybko, można oczywiÅ›cie zrobić na kruchym spodzie)
  • 1 maÅ‚a kwaÅ›na Å›mietana 16%
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 2 jajka

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Z ciasta francuskiego wyciąć 4 okręgi o średnicy o 2 cm większej niż średnica foremek. Ciastem wylepić foremki. Z papieru do pieczenia (ja zwykle wykorzystuję ten z ciasta francuskiego) wyciąć okręgi, położyć do foremek na ciasto, a następnie wysypać albo ceramiczne lub szklane kulki albo np. suchy groch czy fasolę, aby obciążyć ciasto.

Piec ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ściągnąć papier i lekko przestudzić.

Śmietanę rozbełtać z jajkami i wymieszać ze startym żółtym serem.Rozlać masę na ciasto, do 4 podpieczonych tart. Na wierzch dać nadzienie (poniżej przepisy) i zapiekać jeszcze ok. 10-15 minut aż masa jajeczna się zetnie.

mini tarty na słono w 4 smakach

Tarta z karczochami i bryndzÄ…

  • 6 serc z karczochów
  • Å‚yżka bryndzy
  • estragon

Środki karczochów podgotować we wrzątku ok. 10 minut. Na masę jajeczna posypać bryndzę, rozłożyć serca karczochów i całość posypać suszonym estragonem.

Tarta z karczochami i brydzÄ…

Tarta z serem kozim i kurkami

  • garść kurek
  • 3 dag sera koziego

Na masę jajeczną rozkruszyć kozi ser, na wierzch ułożyć kurki (mogą być podduszone na maśle lub chwilę podgotowane). Całość posypać pieprzem.

Tarta z kurkami i kozim serem

Tarta z ricottÄ… i cukiniÄ…

  • 1/2 cukinii
  • 1 kopiasta Å‚yżka ricotty
  • kilka listków szaÅ‚wii (może być suszona)

Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na masę jajeczną położyć ricottę, a następnie plastry cukinii. Całość posypać kilkoma liśćmi szałwii.

Tarta z cukinią, ricottą i szałwią

Tarta z boczkiem

  • 5 dag boczku
  • rozmaryn

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć chwilkę na suchej patelni. Na masę jajeczną dać podsmażony boczek, całość posypać rozmarynem.

Tarta z boczkiem i rozmarynem

 


Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze