
Pomysł na te pierogi powstał spontanicznie, gdy przyjrzałam się dojrzałym awokado, które były w kuchni. Tym razem nie chciałam ani pasty, ani sałatki. Czemu więc nie pierogi? Wyszły genialne w smaku, delikatne, kremowe.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 250g chudego twarogu
- garść starego parmezanu
- sól pieprz
- 2 łyżki masła
- gałązka natki
- łyżka startego parmezanu
Ciasto przygotować wg przepisu na pierogi z kaszą gryczaną.
Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków, awokado (najpierw przeciąć wzdłuż na pół, przekręcić delikatnie, usunąć pestkę, miąższ delikatnie wyciągnąć łyżką) również. Dodać parmezan, całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz ten idealnie nadaje się również jako pasta do kanapek.
Rozpuścić masło z gałązką pietruszki na małym ogniu. Ugotowane pierogi polać masłem pietruszkowym i oprószyć parmezanem.
Inspiracja: Kwestia Smaku
5 komentarzy
mojetworyprzetwory says:
Z takim nadzieniem muszą być pyszne! Niech żyje avokado, niech żyją pierogi z avokado!!!
Lena says:
Pierogi z awokado?! wow, to dla mnie zupełna nowość:D Super pomysł:)
Anna says:
Dla mnie również nowość i jestem bardzo ciekawa jak smakują, bo wyglądają bardzo apetycznie :)
KUCHARNIA, Anna-Maria says:
A ja myślałam, że w kwestii nadzienia do pierogów nic mnie już nie zaskoczy! A jednak – rewelacyjny pomysł!
Pozdrawiam:)
Lena Maria says:
uwielbiam avocado i zastanawiałam się jak je zapakować do ciasta pierogowego…tzn z czym smakować będzie słusznie. Twój pomysł podoba mi się ogromnie. Spróbuję….jak mnie tylko najdzie ochota na dłuższą fatygę w kuchni, oczywiście. pozdrawiam