pierogi z awokado

Pomysł na te pierogi powstał spontanicznie, gdy przyjrzałam się dojrzałym awokado, które były w kuchni. Tym razem nie chciałam ani pasty, ani sałatki. Czemu więc nie pierogi? Wyszły genialne w smaku, delikatne, kremowe.

pierogi z awokado

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 250g chudego twarogu
  • garść starego parmezanu
  • sól pieprz
  • 2 łyżki masła
  • gałązka natki
  • łyżka startego parmezanu

Ciasto przygotować wg przepisu na pierogi z kaszą gryczaną.

Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków, awokado (najpierw przeciąć wzdłuż na pół, przekręcić delikatnie, usunąć pestkę, miąższ delikatnie wyciągnąć łyżką) również. Dodać parmezan, całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz ten idealnie nadaje się również jako pasta do kanapek.

Rozpuścić masło z gałązką pietruszki na małym ogniu. Ugotowane pierogi polać masłem pietruszkowym i oprószyć parmezanem.

pierogi z awokado

pierogi z awokado

pierogi z awokado

Inspiracja: Kwestia Smaku


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Lena Maria says:

    uwielbiam avocado i zastanawiałam się jak je zapakować do ciasta pierogowego…tzn z czym smakować będzie słusznie. Twój pomysł podoba mi się ogromnie. Spróbuję….jak mnie tylko najdzie ochota na dłuższą fatygę w kuchni, oczywiście. pozdrawiam