Uwielbiam rabarbar. Pomimo, że jest warzywem, wykorzystuję go przede wszystkim na słodko. W kolejce czeka wiele przepisów do wypróbowania, bo możliwości jest naprawdę wiele. Tym razem tarta z rabarbarem wg przepisu francuskiego mistrza – Pierre Herme.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm, ja zrobiłam w prostokątnej formie):
- 90g miękkiego masła
- 25 ml zimnego mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 125g mąki
- 600g rabarbaru (dałam mniej i kilka truskawek pokrojonych w plasterki)
- 60g cukru pudru
Masa migdałowa:
- 1 jajko
- 75g cukru pudru
- 25g słodkiej śmietanki (2,5 łyżki)
- 25g mleka (2,5 łyżki)
- 25g mielonych migdałów
- 55g zimnego masła pokrojonego na wiórki
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 cm kawałki i dać do miski. Wsypać cukier puder i wymieszać. Odstawić na 8h (zostawiam na noc).
Masło pokroić na małe kawałeczki i wrzucić do miski, utrzeć drewnianą łyżką. Sól rozpuścić w mleku i dodać do masła, nadal ucierając łyżką. Stopniowo dodawać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć formę (wysmarowaną uprzednio masłem) ciastem, docisnąć brzegi. Na wierzch położyć papier do pieczenia i wypełnić formę kulkami ceramicznymi lub np. suchą fasolą (chodzi o to, aby obciążyć ciasto, by zachowało ładny kształt brzegów). Ja zostawiłam w takiej postaci ciasto w lodówce, ale można już piec od razu.
Rabarbar odsączyć na sitku przez ok. 30 minut.
Spód tarty piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Jajko utrzeć z cukrem. Wlać śmietankę i mleko, wsypać migdały, masło i wymieszać.
Usunąć kuliki i papier z podpieczonego spodu tarty. Ułożyć owoce, zalać masą migdałową i piec jeszcze ok. 15 minut, aż masa stężeje.
Po upieczeniu tartę z rabarbarem można posypać grubym cukrem.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem
Przepis pochodzi z książki „Desery” Pierre Herme
4 komentarze
Panna Malwinna says:
U mnie dziś także ciasto z rabarbarem. Tarta wygląda wspaniale;)
Klaudia says:
rabarbar i migdały to doskonałe połączenie
Kaś says:
Nigdy nie byłam jakoś specjalnie przekonana do rabarbaru, ale muszę przyznać, że ta tarta wygląda niesamowicie. :)
oliwek says:
podoba mi się to połączenie rabarbaru i migdałów:)
apetycznie wygląda!