rabarbar

Uwielbiam rabarbar. Pomimo, że jest warzywem, wykorzystuję go przede wszystkim na słodko. W kolejce czeka wiele przepisów do wypróbowania, bo możliwości jest naprawdę wiele. Tym razem tarta z rabarbarem wg przepisu francuskiego mistrza – Pierre Herme.

Tarta z rabarbarem

Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm, ja zrobiłam w prostokątnej formie):

  • 90g miękkiego masła
  • 25 ml zimnego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 125g mąki
  • 600g rabarbaru (dałam mniej i kilka truskawek pokrojonych w plasterki)
  • 60g cukru pudru

Masa migdałowa:

  • 1 jajko
  • 75g cukru pudru
  • 25g słodkiej śmietanki (2,5 łyżki)
  • 25g mleka (2,5 łyżki)
  • 25g mielonych migdałów
  • 55g zimnego masła pokrojonego na wiórki

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 cm kawałki i dać do miski. Wsypać cukier puder i wymieszać. Odstawić na 8h (zostawiam na noc).

Masło pokroić na małe kawałeczki i wrzucić do miski, utrzeć drewnianą łyżką. Sól rozpuścić w mleku i dodać do masła, nadal ucierając łyżką. Stopniowo dodawać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć formę (wysmarowaną uprzednio masłem) ciastem, docisnąć brzegi. Na wierzch położyć papier do pieczenia i wypełnić formę kulkami ceramicznymi lub np. suchą fasolą (chodzi o to, aby obciążyć ciasto, by zachowało ładny kształt brzegów). Ja zostawiłam w takiej postaci ciasto w lodówce, ale można już piec od razu.

Rabarbar odsączyć na sitku przez ok. 30 minut.

Spód tarty piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Jajko utrzeć z cukrem. Wlać śmietankę i mleko, wsypać migdały, masło i wymieszać.

Usunąć kuliki i papier z podpieczonego spodu tarty. Ułożyć owoce, zalać masą migdałową i piec jeszcze ok. 15 minut, aż masa stężeje.

Po upieczeniu tartę z rabarbarem można posypać grubym cukrem.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Przepis pochodzi z książki „Desery” Pierre Herme

tarta z rabarbarem


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze