chłodnik z miętą

Pomimo bardzo dużego apetytu, w upalne dni nawet ja nie mam zbytnio ochoty na jedzenie. Mogłabym się wówczas żywić tylko owocami i warzywami. I chłodnikiem. To jedyna zupa, którą chętnie jem podczas letnich dni.

Chłodnik ma tę zaletę, że można go jeść o dowolnej porze dnia, wystarczy tylko wyciągnąć z lodówki.

chłodnik z miętą

Składniki:

  • 2 pÄ™czki botwinki lub 1 b. duży pÄ™czek
  • 1 cebula
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 1 pÄ™czek rzodkiewki
  • 4 ogórki
  • pÄ™czek koperku
  • pół pÄ™czka szczypiorku
  • 1 zÄ…bek czosnku
  • 3 gaÅ‚Ä…zki miÄ™ty
  • 0,75 l kefiru
  • 0,75 l jogurtu naturalnego

Botwinkę dokładnie umyj i osusz. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubym oczku.

Gałązki botwinki pokrój drobno, liście na cienkie paseczki (ok. 3 mm).

Zioła drobno posiekaj.

Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie półplasterki (lub zetrzyj na tarce na plasterki).

Czosnek drobno posiekaj.

W 3-4 litrowym garnku rozgrzej masło i uduś na nim cebulę do miękkości. Dodaj starte buraczki i smaż przez ok. 1 minutę. Dodaj łodygi botwinki i smaż pół minuty, na koniec dodaj pokrojone liście botwinki i smaż kolejne 30 sekund. Ważne, aby nie smażyć zbyt długo, bo botwinka wówczas straci kolor. Dolej wody tyle, aby zakryła botwinkę i gotuj ok. 5 minut od zagotowania.

Garnek z botwinką ostudź(zwykle wkładam do zlewu z zimną wodą).

Gdy botwinka będzie już zimna, dodaj pozostałe warzywa i zioła, wlej kefir i jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Chłodnik możesz podać z ugotowanymi jajkami (przepiórczymi lub kurzymi).

chłodnik

chłodnik z miętą


PrzepisyZupy
Author: Agata

Get Connected