
Rozumiem wÅ‚oskÄ… miÅ‚ość do pasty. Jak można nie kochać czegoÅ›, co tak Å‚atwo poddaje siÄ™ kuchennej obróbce i kryje w sobie  niekoÅ„czÄ…cÄ… siÄ™  ilość smakowych wrażeÅ„. Nawet kulinarni abnegaci mogÄ… stać siÄ™ przy niej mistrzami. Tu nie potrzeba żadnej filozofii, wystarczy  jedynie – zachowujÄ…c odrobinÄ™ wstrzemięźliwoÅ›ci  – wybrać skÅ‚adniki. WedÅ‚ug gustu, nastroju, potrzeby karmionych. Ja od siebie dodajÄ™ sugestiÄ™ – by korzystać z darów natury:) Skoro ciÄ…gle trwa sezon szparagowy, to czas na kolejnÄ… ich wersjÄ™. Z charakterem i przytupem – dziÄ™ki oscypkowi.
Składniki:
- makaron – polecam wstążki/tagliatelle
- szparagi
- 2 cebule szalotki
- zÄ…bek czosnku
- pół szklanki oliwy
- pół szklanki pestek dyni
- 3 małe lub pół dużego oscypka
- garść świeżej kolendry
- pół szklanki suszonych pomidorów
- pieprz, sól
Makaron ugotować z odrobina soli i oliwy, odcedzić, ale nie hartować. Na patelni lub woku rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić cebulę i czosnek pokrojony w płatki. Dodać pokrojone pokrojone szparagi. Dusić około 5 minut. Pomidory suszone pokroić i wymieszać ze składnikami na patelni. Dodać pestki dyni, zalać pozostałą oliwą i dobrze doprawić. Wymieszać z makaronem oraz  pokrojonymi w plasterki oscypkami. Posypać świeżą kolendrą.
1 Response
natalcia says:
To na 100%%% będzie przepyszne!! Koniecznie musze zrobić w najbliższym czasie :):)
Pozdrawiam i zapraszam też do mnie :)
http://deliciouseating.bloog.pl/