Rozumiem wÅ‚oskÄ… miÅ‚ość do pasty. Jak można nie kochać czegoÅ›, co tak Å‚atwo poddaje siÄ™ kuchennej obróbce i kryje w sobie  niekoÅ„czÄ…cÄ… siÄ™  ilość smakowych wrażeÅ„. Nawet kulinarni abnegaci mogÄ… stać siÄ™ przy niej mistrzami. Tu nie potrzeba żadnej filozofii, wystarczy  jedynie – zachowujÄ…c odrobinÄ™ wstrzemięźliwoÅ›ci  – wybrać skÅ‚adniki. WedÅ‚ug gustu, nastroju, potrzeby karmionych. Ja od siebie dodajÄ™ sugestiÄ™ – by korzystać z darów natury:) Skoro ciÄ…gle trwa sezon szparagowy, to czas na kolejnÄ… ich wersjÄ™. Z charakterem i przytupem – dziÄ™ki oscypkowi.

Składniki:

  • makaron – polecam wstążki/tagliatelle
  • szparagi
  • 2 cebule szalotki
  • zÄ…bek czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki pestek dyni
  • 3 maÅ‚e lub pół dużego oscypka
  • garść Å›wieżej kolendry
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • pieprz, sól
Makaron ugotować z odrobina soli i oliwy, odcedzić, ale nie hartować. Na patelni lub woku rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić cebulę i czosnek pokrojony w płatki. Dodać pokrojone pokrojone szparagi. Dusić około 5 minut. Pomidory suszone pokroić i wymieszać ze składnikami na patelni. Dodać pestki dyni, zalać pozostałą oliwą i dobrze doprawić. Wymieszać z makaronem oraz  pokrojonymi w plasterki oscypkami. Posypać świeżą kolendrą.

 

 


MakaronyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response