
Ten sorbet jest odpowiedziÄ… na pytanie, czy bezkarnie można jeść lody. Uwierzcie, truskawki ze swoimi 30 kaloriami w 100 gramach skutecznie zagÅ‚uszajÄ… jakiekolwiek wyrzuty sumienia. Nie trzeba ich zbyt gorliwie osÅ‚adzać, lepiej wzmocnić smak waniliÄ… i miÄ™tÄ…. Potem wÅ‚ożyć do zamrażalki  i niecierpliwie czekać aż bÄ™dzie można rozkoszować siÄ™ pierwszÄ… porcjÄ…. I kolejnÄ… i jeszcze nastÄ™pnÄ……aż do wyczerpania zapasów:)
Składniki:
- 80 dag truskawek
- łyżeczka cukru (można pominąć)
- garść świeżej mięty
- laska wanilii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Truskawki umyć, obrać, pokroić i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.  WaniliÄ™ namoczyć we wrzÄ…cej wodzie. Gdy zmiÄ™knie, przeciąć i wydÅ‚ubać ziarenka i dodać do przemarzniÄ™tych truskawek. Wymieszać też z posiekanÄ… miÄ™tÄ…, cukrem i sokiem z cytryny. MasÄ™ zmiksować – ja to robiÄ™ blenderem. Ponownie wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny, a co pół godziny wyjmować i wymieszać.
Podawać udekorowane miętą.
4 komentarze
Maggie says:
Alez cudne, letnie zdjecia!
mojetworyprzetwory says:
WoW! jestem pod wrażeniem, pyszności i jak pięknie podane! Cudny sorbet!
Agabi says:
ślicznie podane, zdjęcie rewelacyjne:)
Zolinka says:
PrzepiÄ™kne zdjÄ™cia! I podzielam Twoje zdanie co do sorbetów – można siÄ™ nimi poobiadać bez wyrzutów sumienia prawie :) Fajnie mieć troszkÄ™ czasu i zrobić samemu a jak nie to warto mieć zaufanego producenta – na wypadek gdyby nas naszÅ‚a ochota na coÅ› sÅ‚odkiego – moim jest grycan