Ten sorbet jest odpowiedziÄ… na pytanie, czy bezkarnie można jeść lody. Uwierzcie, truskawki ze swoimi 30 kaloriami w 100 gramach skutecznie zagÅ‚uszajÄ… jakiekolwiek wyrzuty sumienia. Nie trzeba ich zbyt gorliwie osÅ‚adzać, lepiej wzmocnić smak waniliÄ… i miÄ™tÄ…. Potem wÅ‚ożyć do zamrażalki  i niecierpliwie czekać aż bÄ™dzie można rozkoszować siÄ™ pierwszÄ… porcjÄ…. I kolejnÄ… i jeszcze nastÄ™pnÄ……aż do wyczerpania zapasów:)

Składniki:

  • 80 dag truskawek
  • Å‚yżeczka cukru (można pominąć)
  • garść Å›wieżej miÄ™ty
  • laska wanilii
  • 2 Å‚yżeczki soku z cytryny

Truskawki umyć, obrać, pokroić i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.  WaniliÄ™ namoczyć we wrzÄ…cej wodzie. Gdy zmiÄ™knie, przeciąć i wydÅ‚ubać ziarenka i dodać do przemarzniÄ™tych truskawek. Wymieszać też z posiekanÄ… miÄ™tÄ…, cukrem i sokiem z cytryny. MasÄ™ zmiksować – ja to robiÄ™ blenderem. Ponownie wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny, a co pół godziny wyjmować i wymieszać.

Podawać udekorowane miętą.

 


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. Zolinka says:

    PrzepiÄ™kne zdjÄ™cia! I podzielam Twoje zdanie co do sorbetów – można siÄ™ nimi poobiadać bez wyrzutów sumienia prawie :) Fajnie mieć troszkÄ™ czasu i zrobić samemu a jak nie to warto mieć zaufanego producenta – na wypadek gdyby nas naszÅ‚a ochota na coÅ› sÅ‚odkiego – moim jest grycan