Wykorzystuję je bezlitośnie, bez zahamowań wkomponowuję w kolejne dania. Sezon na szparagi nim dobrze się zacznie, nieubłagalnie zmierza ku końcowi. Wiem więc, że jeśli nie teraz, to za chwilę będzie za późno. Przymykam oko na wciąż zbyt wysoką cenę i wybieram kolejne pęczki. Ciągle mnie czymś zaskakują, tegoroczne odkrycie to kruche, jedynie delikatnie opieczone na patelni kawałki. W tej propozycji z askamitnym makaronem i soczystym prosciutto.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • cebula
  • kilka plastrów szynki
  • paczka makaronu tagiatelle
  • 3 łyżki parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • śmietana kremówka 30% lub w lżejszej wersji 22%
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone w kawałki szparagi. Poruszając patelnią, podpiekać około 4 minut. Dodać poszatkowaną cebulę, chwilę później plastry szynki. Mieszając podpiekać kolejne  minut. Dodać smietanę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, pozowlić chwilę zredukować się śmietanie i dodać ugotowany makaron. Połączyć dokładnie, tak, by sos dotykał każdą ze wstążek. Przed podaniem posypać parmezanem.

Ta wersja cieszy się uznaniem najbardziej wymagających gości:)

 


Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response