Nazwałam je śniadaniowymi, bo przyjemnie jest rozpocząć z nimi dzień. Pokochałam je za to, że tej radości nie zakłóci wymuszone przygotowaniem zrywanie z łóżka, znacznie wcześniej niż zazwyczaj. Bułeczki, choć z dorożdżami w środku, nie muszą wyrastać, robią to już samodzielnie w piekarniku. Po wyjęciu nie czekajcie aż ostygną. Najwspanialsze są takie chrupiące, na których masło bezkranie topnieje.

Składniki:

na 16 sztuk:

  • 40 g Å›wieżych drożdży
  •  łyżka miodu
  • 600ml letniej wody
  •  łyżka soli
  • 1 kilogram mÄ…ki
  •  jajko do posmarowania
  •  sÅ‚onecznik, dynia, pÅ‚atki do posypania

Drożdże dobrze wymieszać z miodem,  dodać wodÄ™ i sól. Powoli wsypywać mÄ…kÄ™. Szybko wyrobić  ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne buÅ‚ki, bo wyrosnÄ…. Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać  ulubionymi ziarenkami. Wstawić do zimnego piekarnika. Dopiero po wÅ‚ożeniu buÅ‚ek ustawić temaperaturÄ™ na 200 stopniach i piec przez  25 minut – od momentu wÅ‚ożenia, a nie nagrzania piekarnika.

,

 

 


PieczywoPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    66 komentarzy

  1. ksik says:

    Wyszły wprost idealne, rewelacyjny przepis!!! Dziękuję!!! połowa porcji 10 sporych bułek :) od spodu każda bułeczkę posmarowałam woda i posypałam otrębami :) góra słonecznik i dynia :)

  2. Koslonecz says:

    RobiÄ™ te buÅ‚eczki już drugi raz – sÄ… hitem w mojej rodzince i wÅ›ród znajomych a tak proste w wykonaniu! Polecam serdecznie!

  3. Roma says:

    Dziękuję za rewelacyjny przepis. Za drugim razem dosypałam otręby żytnie i moim zdaniem bułki były jeszcze lepsze niż poprzednio. Polecam!

  4. Magda says:

    Nawet mnie wyszły, a to były moje pierwsze bułki w zyciu! ;) Jutro drugie podejście, oby równie udane :) myślicie, że dałoby się zrobić na podstawie tego przepisu bezgluten?

    • Sylwia says:

      Bo te bułki są tak magiczne, że zawsze się udają:))) Można spróbować z mąką bezglutenową, ale na pewno wtedy nie będą takie pulchne i miękkie.

  5. Alina says:

    Witam, mam tylko jedne techniczne pytanie, wstawiamy do zimnego piekarnika, czekamy, aż nagrzeje się z bułkami w środku i dopiero po nagrzaniu do 200 stopni odmierzamy te 25 minut? Pozdrawiam serdecznie :)

    • Sylwia says:

      WkÅ‚adamy do zimnego, ustawiamy temperaturÄ™ i liczymy od razu 25 minut – od czasu wÅ‚ożenia buÅ‚ek, a nie nagrzania piekarnika. Pozdrawiam!

      • Ewa SzymaÅ„ska says:

        Kurcze, to lepiej to wyraźniej zapisz, bo intuicyjnie liczy siÄ™ czas pieczenia od osiÄ…gniÄ™cia przez piekarnik zadanej temperatury – sama siÄ™ daÅ‚am nabrać i uratowaÅ‚am buÅ‚ki tylko dlatego, że je obserwowaÅ‚am.

      • Ewelina says:

        Dziękuję.

        Zrobiłam wszystko idealnie zgodnie z przepisem, niestety, wyszły gnioty nie bułeczki. Niewiele wyrosły, twarde, w środku gniot.
        Następne jednak spróbuję z wyrastaniem.

        • Sylwia says:

          Bardzo mi przykro! Robię te bułki regularnie, zresztą, jak widać po komentarzach, nie tylko ja, i nie ma z nimi problemu. Są chrupiące. Proszę się nie poddawać i spróbować ponownie. Ważne jest, by piekarnik był zimny, one muszą rosnąć w nim powoli. Trzymam kciuki!

    • Sylwia says:

      Kilogram mąki. Jest w przepisie. Po Pana wątpliwościach rozwinęłam skórt, by był czytelniejszy:)Pozdrawiam

  6. Magda says:

    Wspaniały przepis i przepyszne bułeczki. Uratowały mi niedzielne śniadanie, gdy okazało sie że nie ma w domu pieczywa.

  7. Magdalena says:

    Jak długo wyrabiamy? Standardowo jak przy drożdżowym tj kiedy ciasto odchodzi od ręki?czy do połączenia się składników?

    • Sylwia says:

      Wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu formować się w okrągłe bułki.

        • Sylwia says:

          Czasami trzeba dosypać mÄ…ki, jak w każdym cieÅ›cie drożdzowym – gdy siÄ™ klei, wymaga podsypania. To zależy miÄ™dzy innymi od rodzaju mÄ…ki, jakiej używamy.

    • Agata says:

      Można śmiało spróbować, ale wówczas pewnie nie będą aż tak miękkie i pulchne. Proszę spróbować z owsianą i podzielić się z nami wynikami eksperymentu :)

  8. Agnieszka says:

    Dziękuję za ten przepis jest genialny :-)
    I nie ma tu żadnych ulepszaczy, glutaminianu…
    REWELACJA;-) WOW

  9. Ewa says:

    buÅ‚ki super…mam tylko jedno pytanie czy ciasto musi siÄ™ tak do rÄ…k kleić….robiÄ™ wedÅ‚ug przepisu…pozdrawiam

    • Agata says:

      Miód (jak i każdy cukier) powoduje, że drożdże szybciej rosną. Bez niego też wyjdą, choć trzeba sprawdzić czy równie puszyste (drożdżowe bz cukru rośnie bez problemu, w tym przepisie ten czas jest mocno ograniczony). W tym przepisie jest tylko 1 łyżka miodu na 1kg mąki (a do tego dochodzi też 600ml wody), więc w jednej bułeczce jest niemalże śladowa ilość miodu.

    • Sylwia says:

      Najczęściej pszennej, ale czasem mieszam ją z orkiszową lub żytnią. I też jest chrupiąco.

  10. Natalia says:

    Przepis fantastyczny. Naprawdę expresowy. Ja jedynie przed włożeniem do zimnego piekarnika, ponacinałam moje bułeczki.

  11. Ania says:

    Bułki rewelacja, już dwa dni pod rząd jem je na śniadanie, znikają w tempie ekspresowym. Jedynie co to po dwóch dniach prób jak dla mnie lepiej zostawić je dosłownie na parę minut do wyrośnięcia w tym czasie nagrzewając piekarnik i wsadzić bułeczki też na 25 minut do nagrzanego piekarnika właśnie, wyszły bardziej puszyste. Wczoraj była wersja z e słonecznikiem, dzisiaj z sezamem, a to nie koniec Dziekuję za ten przepis i proszę o radę czy mieszając mąki razową, pszenną pozostaje ten sam czas pieczenia?
    Pozdrawiam

  12. fanaberia says:

    zrobilam identycznie, wÅ‚ożyÅ‚am do zimnego piekarnika wszystko w skłądnikach identycznie i wÅ‚asnie wyjęłam z piekarnika i jak dotknęłam sa twarde jak kamieÅ„….myÅ›laÅ‚am, ze wreszcie znalazÅ‚am super przepis i znowu lipa, szkoda :(

  13. Barbara says:

    Bułki są genialne. To mój podstawowy przepis kryzysowy na sytuacje jaka właśnie panuje. Jest prosty i właśnie cały sekret tkwi w tej prostocie. Będę buszować po innych przepisach i podaje go dalej by inni też skorzystali.

  14. Ania says:

    Fajny przepis! WyglÄ…da obiecujÄ…co i aż kusi żeby wypróbować. A próbowaÅ‚ ktoÅ› użyć suchych drożdży? Niestety nie mam dostÄ™pu do Å›wieżych… Ciekawe czy by wyszÅ‚y tak samo pyszne… X

  15. Beata says:

    Genialny przepis,nie wypiekam, ale te bułeczki wyszły za 1 razem, miękkie i puszyste, pyszne, zostały zjedzone momentalnie :) pozdrawiam i dziękuję za przepis

  16. Sylwia says:

    Znalazłam przepis bo okropnie zachciało mi się zjeść zapiekanki a bułek w domu brak :p wyszły przepyszne!!!!!!!!!!!

  17. Kasia says:

    Już robiÅ‚am kilka razy. Przepis Å›wietny moi chÅ‚opcy uwielbiajÄ……dziÄ™ki bardzo ;)
    A puściłam go w obieg pół rodzinki i znajomych korzysta

  18. Anika says:

    To chyba najszybsze bułeczki drożdżowe
    Dziękuję za przepis, który oczywiście zmodyfikowałam, ale i tak wyszły pyszne U mnie grahamki .
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

  19. han says:

    Nie wiem co robię źle, ale ciasto jest luźne i klei się do rąk. Ciężko z tego uformować kulę i zaraz po położeniu na blachę osiada i córeczka śmiała się, że wyglądają jak ciasteczka a nie bułki. W smaku super, tylko że takie płaskie. Próbowałam kilka razy i zawsze ten sam problem. Wyrabiam mikserem z hakami do ciast drożdżowych