
Nazwałam je śniadaniowymi, bo przyjemnie jest rozpocząć z nimi dzień. Pokochałam je za to, że tej radości nie zakłóci wymuszone przygotowaniem zrywanie z łóżka, znacznie wcześniej niż zazwyczaj. Bułeczki, choć z dorożdżami w środku, nie muszą wyrastać, robią to już samodzielnie w piekarniku. Po wyjęciu nie czekajcie aż ostygną. Najwspanialsze są takie chrupiące, na których masło bezkranie topnieje.
Składniki:
na 16 sztuk:
- 40 g świeżych drożdży
-  łyżka miodu
- 600ml letniej wody
-  łyżka soli
- 1 kilogram mÄ…ki
- Â jajko do posmarowania
-  słonecznik, dynia, płatki do posypania
Drożdże dobrze wymieszać z miodem,  dodać wodÄ™ i sól. Powoli wsypywać mÄ…kÄ™. Szybko wyrobić ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne buÅ‚ki, bo wyrosnÄ…. Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać ulubionymi ziarenkami. Wstawić do zimnego piekarnika. Dopiero po wÅ‚ożeniu buÅ‚ek ustawić temaperaturÄ™ na 200 stopniach i piec przez 25 minut – od momentu wÅ‚ożenia, a nie nagrzania piekarnika.
,
66 komentarzy
aga says:
O super! Przyda siÄ™ taki przepis:)
kuchenny bałagan says:
Fajny, ekspresowy przepis :)
niezapominajka says:
Piękne i apetyczne są te bułeczki. Świetny i prosty przepis, koniecznie muszę wypróbować:) Dziękuję i pozdrawiam:)
kocie-smaki says:
i w 25 minut mamy ciepłe bułeczki, czego chcieć więcej :)
Paulina says:
Wyglądają obłędnie:)
Andrea says:
To chyba już wiem, co jutro zrobię córce na śniadanie. Dziękuję za bułeczki.
niezapominajka says:
Witam:) Piekłam bułeczki 3 lub 4 razy, za każdym razem wychodzą super, nawet znajomi proszą mnie o przepis;)
goh. says:
Dzięki za ten przepis! Wyszły świetnie!:)
Sylwia says:
Bo są świetne, moje ulubione w awaryjnych sytuacjach:)
ksik says:
Wyszły wprost idealne, rewelacyjny przepis!!! Dziękuję!!! połowa porcji 10 sporych bułek :) od spodu każda bułeczkę posmarowałam woda i posypałam otrębami :) góra słonecznik i dynia :)
Koslonecz says:
RobiÄ™ te buÅ‚eczki już drugi raz – sÄ… hitem w mojej rodzince i wÅ›ród znajomych a tak proste w wykonaniu! Polecam serdecznie!
Roma says:
Dziękuję za rewelacyjny przepis. Za drugim razem dosypałam otręby żytnie i moim zdaniem bułki były jeszcze lepsze niż poprzednio. Polecam!
szlaona kaśka says:
właśnie szulam zobaczymy jakie wyjdą rodzice sie slińią jak buldogi POLECAM!!!
Abu Dhabi says:
Wlasnie sie pieka! Super przepis!
Mada says:
Właśnie upiekłam z córcią_ są rewelacyjne!!! A córcia (prawie 5 lat) mówi są pyszne, rodzinne ale moje :)
ewa says:
to chyba a raczej na pewno najlepszy przepis na bułki jaki wypróbowałam
bułeczki rewelacja!
dziękuję za przepis :)
Justyna says:
Są w piekarniku :) Zobaczymy co wyjdzie, nie mogę się doczekać! Pięknie rosną! :)
Mag says:
Super szybkie i smaczne! Ekstra przepis!
Magda says:
Nawet mnie wyszły, a to były moje pierwsze bułki w zyciu! ;) Jutro drugie podejście, oby równie udane :) myślicie, że dałoby się zrobić na podstawie tego przepisu bezgluten?
Sylwia says:
Bo te bułki są tak magiczne, że zawsze się udają:))) Można spróbować z mąką bezglutenową, ale na pewno wtedy nie będą takie pulchne i miękkie.
Alina says:
Witam, mam tylko jedne techniczne pytanie, wstawiamy do zimnego piekarnika, czekamy, aż nagrzeje się z bułkami w środku i dopiero po nagrzaniu do 200 stopni odmierzamy te 25 minut? Pozdrawiam serdecznie :)
Sylwia says:
WkÅ‚adamy do zimnego, ustawiamy temperaturÄ™ i liczymy od razu 25 minut – od czasu wÅ‚ożenia buÅ‚ek, a nie nagrzania piekarnika. Pozdrawiam!
Ewa Szymańska says:
Kurcze, to lepiej to wyraźniej zapisz, bo intuicyjnie liczy siÄ™ czas pieczenia od osiÄ…gniÄ™cia przez piekarnik zadanej temperatury – sama siÄ™ daÅ‚am nabrać i uratowaÅ‚am buÅ‚ki tylko dlatego, że je obserwowaÅ‚am.
Ewelina says:
200 stopni na jakich ustawieniach? Grzanie góra-dół? Tylko góra? Termoobieg?
Agata says:
góra-dół
Ewelina says:
Dziękuję.
Zrobiłam wszystko idealnie zgodnie z przepisem, niestety, wyszły gnioty nie bułeczki. Niewiele wyrosły, twarde, w środku gniot.
Następne jednak spróbuję z wyrastaniem.
Sylwia says:
Bardzo mi przykro! Robię te bułki regularnie, zresztą, jak widać po komentarzach, nie tylko ja, i nie ma z nimi problemu. Są chrupiące. Proszę się nie poddawać i spróbować ponownie. Ważne jest, by piekarnik był zimny, one muszą rosnąć w nim powoli. Trzymam kciuki!
Natalia says:
Mam tylko drożdże instant. Mogą być? Ile dodac?
Agata says:
Myślę, że nie będzie problemu, daj 10g drożdży instant
Krzysztof says:
A ile dać mąki? Jakoś nie mogę się doczytać.
Pozdrawiam
Sylwia says:
Kilogram mąki. Jest w przepisie. Po Pana wątpliwościach rozwinęłam skórt, by był czytelniejszy:)Pozdrawiam
Pichceniomania says:
Wyglądają niesamowicie apetycznie, super! Wypróbuję.
Magda says:
Wspaniały przepis i przepyszne bułeczki. Uratowały mi niedzielne śniadanie, gdy okazało sie że nie ma w domu pieczywa.
Sylwia says:
CieszÄ™ siÄ™!One wÅ‚aÅ›nie takie sÄ… – ratunkowe:)
Ala says:
Zamiast wody dałam mleko. Są super. Jeszcze gorące posmarowalam masłem czosnkowym i posypałam oregano.
Sylwia says:
Mleko dobra koncepcja!Cieszę się, że smakują!
Magdalena says:
Jak długo wyrabiamy? Standardowo jak przy drożdżowym tj kiedy ciasto odchodzi od ręki?czy do połączenia się składników?
Sylwia says:
Wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu formować się w okrągłe bułki.
Ewa Szymańska says:
Mnie przy tej ilości wody i mąki dość długo się kleiło i musiałam dosypać.
Sylwia says:
Czasami trzeba dosypać mÄ…ki, jak w każdym cieÅ›cie drożdzowym – gdy siÄ™ klei, wymaga podsypania. To zależy miÄ™dzy innymi od rodzaju mÄ…ki, jakiej używamy.
Hanna says:
Czy inna mÄ…ka- kukurydziana lub owsiana wchodzi w grÄ™…?
Agata says:
Można śmiało spróbować, ale wówczas pewnie nie będą aż tak miękkie i pulchne. Proszę spróbować z owsianą i podzielić się z nami wynikami eksperymentu :)
Angelika Kasiak says:
Rewelacyny przepis i rewelacyjne bulki, właśnie wcinam na kolacje :-)
Agnieszka says:
Dziękuję za ten przepis jest genialny :-)
I nie ma tu żadnych ulepszaczy, glutaminianu…
REWELACJA;-) WOW
Ewa says:
buÅ‚ki super…mam tylko jedno pytanie czy ciasto musi siÄ™ tak do rÄ…k kleić….robiÄ™ wedÅ‚ug przepisu…pozdrawiam
Magdalena says:
Chciałam zapytać o miód? Konieczny?
Chciałam upiec dla synka 8miesiecy ( na miód za wcześnie)
Agata says:
Miód (jak i każdy cukier) powoduje, że drożdże szybciej rosną. Bez niego też wyjdą, choć trzeba sprawdzić czy równie puszyste (drożdżowe bz cukru rośnie bez problemu, w tym przepisie ten czas jest mocno ograniczony). W tym przepisie jest tylko 1 łyżka miodu na 1kg mąki (a do tego dochodzi też 600ml wody), więc w jednej bułeczce jest niemalże śladowa ilość miodu.
Arek says:
Jaki typ mąki używacie do tych bułek?
Sylwia says:
Najczęściej pszennej, ale czasem mieszam ją z orkiszową lub żytnią. I też jest chrupiąco.
Klaudia says:
A jesli wstawilam do nagrzanego? To co teraz? Ile piec? :(
Sylwia says:
Około 20 minut. Tylko bułki mogą być nieco twarde, bo nie zdążą wyrosnąć.
Anna Flaka says:
Pyszne bułeczki zrobione w ekspresowym tempie, polecam te przepis, są przepyszne
Natalia says:
Przepis fantastyczny. Naprawdę expresowy. Ja jedynie przed włożeniem do zimnego piekarnika, ponacinałam moje bułeczki.
Ania says:
Bułki rewelacja, już dwa dni pod rząd jem je na śniadanie, znikają w tempie ekspresowym. Jedynie co to po dwóch dniach prób jak dla mnie lepiej zostawić je dosłownie na parę minut do wyrośnięcia w tym czasie nagrzewając piekarnik i wsadzić bułeczki też na 25 minut do nagrzanego piekarnika właśnie, wyszły bardziej puszyste. Wczoraj była wersja z e słonecznikiem, dzisiaj z sezamem, a to nie koniec Dziekuję za ten przepis i proszę o radę czy mieszając mąki razową, pszenną pozostaje ten sam czas pieczenia?
Pozdrawiam
fanaberia says:
zrobilam identycznie, wÅ‚ożyÅ‚am do zimnego piekarnika wszystko w skłądnikach identycznie i wÅ‚asnie wyjęłam z piekarnika i jak dotknęłam sa twarde jak kamieÅ„….myÅ›laÅ‚am, ze wreszcie znalazÅ‚am super przepis i znowu lipa, szkoda :(
Justyna says:
Witam, czy bułeczki można upiec z drożdży suchych ?
Barbara says:
Bułki są genialne. To mój podstawowy przepis kryzysowy na sytuacje jaka właśnie panuje. Jest prosty i właśnie cały sekret tkwi w tej prostocie. Będę buszować po innych przepisach i podaje go dalej by inni też skorzystali.
Ania says:
Fajny przepis! WyglÄ…da obiecujÄ…co i aż kusi żeby wypróbować. A próbowaÅ‚ ktoÅ› użyć suchych drożdży? Niestety nie mam dostÄ™pu do Å›wieżych… Ciekawe czy by wyszÅ‚y tak samo pyszne… X
Judyta says:
Czy drożdże możne zastąpić tymi w proszku? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach?
Agata says:
7g suchych zastępuje 25g świeżych drożdży. Dałabym opakowanie na 500-600g mąki.
Beata says:
Genialny przepis,nie wypiekam, ale te bułeczki wyszły za 1 razem, miękkie i puszyste, pyszne, zostały zjedzone momentalnie :) pozdrawiam i dziękuję za przepis
Sylwia says:
Znalazłam przepis bo okropnie zachciało mi się zjeść zapiekanki a bułek w domu brak :p wyszły przepyszne!!!!!!!!!!!
Kasia says:
Już robiÅ‚am kilka razy. Przepis Å›wietny moi chÅ‚opcy uwielbiajÄ……dziÄ™ki bardzo ;)
Kasia says:
Już robiÅ‚am kilka razy. Przepis Å›wietny moi chÅ‚opcy uwielbiajÄ……dziÄ™ki bardzo ;)
A puściłam go w obieg pół rodzinki i znajomych korzysta
Anika says:
To chyba najszybsze bułeczki drożdżowe
Dziękuję za przepis, który oczywiście zmodyfikowałam, ale i tak wyszły pyszne U mnie grahamki .
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
han says:
Nie wiem co robię źle, ale ciasto jest luźne i klei się do rąk. Ciężko z tego uformować kulę i zaraz po położeniu na blachę osiada i córeczka śmiała się, że wyglądają jak ciasteczka a nie bułki. W smaku super, tylko że takie płaskie. Próbowałam kilka razy i zawsze ten sam problem. Wyrabiam mikserem z hakami do ciast drożdżowych