
Po co kupować je w cukiernii, po co przynosić z supermarketu, skoro można zrobić we wÅ‚asnej kuchni – myÅ›laÅ‚am wiele razy i wyciÄ…gaÅ‚am z lodówki kolejne gotowe pudeÅ‚ko. Do premiery namówiÅ‚ mnie Jamie Olivier, przekonujÄ…cy z ekranu telewizora, że za 30 minut mogÄ™ mieć swoje lody. Jak to zwykle w telewizji, nie do koÅ„ca wizja oparta byÅ‚a na prawdzie, bo nie uwzglÄ™dniaÅ‚a mrożenia owoców:) SkorzystaÅ‚am jednak  ze wskazówek, wprowadzajÄ…c drobnÄ… zmianÄ™ – proponowane przez Jamiego mango zamieniÅ‚am na melona. I Wam też polecam ten przepis, bo bazÄ… lodów jest jogurt, nie sÄ… wiÄ™c tÅ‚uste, a puszyste i orzeźwiajÄ…ce.
Składniki:
- melon mrożony
-  łyżka miodu
- sok z cytryny
- garść mięty
- 250 g jogurtu naturalnego
Melona obrać, pokroić na kawałki i włożyć do zamrażarki na co najmniej trzy godziny. Po tym czasie wyjąć i zmiksować z miodem, sokiem z cytryny , miętą i jogurtem. Masę wstawić do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny, ale  co pół godziny trzeba ją przemieszać. Podawać udekorowane miętą.
4 komentarze
kuchenny bałagan says:
Już wiem jaki deser jutro zjem :)
WegAnka says:
A pamiętasz może, jakiego użyłaś melona?
Sylwia says:
Żółtego – miodowego.
WegAnka says:
Super, akurat takiego mam :)