Arbuzowy drink z bazylią wg Marthy Stewart

Nie przepadam za słodkimi drinkami. Dlatego ten mi zasmakował, bo jest bardzo orzeźwiający dzięki limonce i bazylii. Mrożony arbuz świetnie uzupełnia smak i zastępuje kostki lodu. Takim drinkiem na pewno zaskoczycie swoich przyjaciół na letniej imprezie.

Arbuzowy drink z bazylią wg Marthy Stewart

Składniki (na jedną porcję):

  • Kawałek arbuza
  • kilka listków bazylii (6-8)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 ml wódki
  • 90 ml wody mineralnej (najlepiej gazowanej)

Arbuza pokrój w kostki o boku 2cm. Włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

Sok z limonki, cukier i bazylię rozgnieć razem w szklance. Dodaj zamrożonego arbuza, na wierzch daj świeży listek bazylii. Wlej wódkę i napełnij szklankę wodą. Pij od razu po przygotowaniu.

Wersja bezalkoholowa jest również ciekawym pomysłem na letnią lemoniadę :)

Arbuzowy drink z bazylią wg Marthy Stewart

Arbuzowy drink z bazylią wg Marthy Stewart

Przepis pochodzi z lipcowego numeru „Living” (July 2012)


Napoje
Author: Agata

Get Connected