Nie przepadam za słodkimi drinkami. Dlatego ten mi zasmakował, bo jest bardzo orzeźwiający dzięki limonce i bazylii. Mrożony arbuz świetnie uzupełnia smak i zastępuje kostki lodu. Takim drinkiem na pewno zaskoczycie swoich przyjaciół na letniej imprezie.
Składniki (na jedną porcję):
- Kawałek arbuza
- kilka listków bazylii (6-8)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 30 ml wódki
- 90 ml wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
Arbuza pokrój w kostki o boku 2cm. Włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Sok z limonki, cukier i bazylię rozgnieć razem w szklance. Dodaj zamrożonego arbuza, na wierzch daj świeży listek bazylii. Wlej wódkę i napełnij szklankę wodą. Pij od razu po przygotowaniu.
Wersja bezalkoholowa jest również ciekawym pomysłem na letnią lemoniadę :)
Przepis pochodzi z lipcowego numeru „Living” (July 2012)