Zajadam siÄ™ nim zawsze w restauracjach. Gdy dostajÄ™ do niego jeszcze ciepÅ‚e placki  – niczego mi już do szczÄ™scia nie brakuje. MogÅ‚abym wiÄ™c nawet nie zerkać w dalszÄ… część menu. Å»eby to Å›wiÄ™to w towarzystwie hummusu staÅ‚o siÄ™ codziennoÅ›ciÄ…, podjęłam wyzwanie i bez doÅ›wiadczenia, wsparta przepisem z gazety zrobiÅ‚am swojÄ… wersjÄ™ pasty. Jak to u debiutujÄ…cych bywa, popeÅ‚niÅ‚am sporo błędów. Ten główny dotyczyÅ‚ iloÅ›ci. WytworzyÅ‚am hummusu tyle, że sama mogÅ‚abym go serwować w restauracji:)DoÅ›wiadczenie robi swoje i Wam podajÄ™ już recepturÄ™ idealnÄ….

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • pół szklanki ziaren sezamu
  • pół szklanki oliwy
  • zÄ…bek czosnku
  • Å‚yżeczka kminku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 Å‚yżki wywawru z gotowania ciecierzycy

Sezam uprażyć na suchej patelni. Wrzucić do blendera i zmiskować z oliwą. Do powstałej pasty dodawać stopniowo ciecierzycę, czosnek, kminek, sok z cytryny i wodę z wywaru. Zmiskowac na gładką masę. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis w oparciu o recepturÄ™ z lipcowego numer Moje Gotowanie. Z moimi modyfikacjami.


PrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

  1. Kasia says:

    a ile wyjdzie pasty z tahini z tych proporcji? bo ja mam gotowÄ…, która czeka na połączenie z ciecierzycÄ… od kilku miesiÄ™cy i może by tak w koÅ„cu jej użyć…

    • Sylwia says:

      To dodaj cztery łyżki, jak będzie za mało wyczuwalna po połączeniu, możesz jeszcze uzupełnić, ale powinno być ok.

    • Sylwia says:

      To dodaj cztery łyżki, jak będzie za mało wyczuwalna po połączeniu, możesz jeszcze uzupełnić, ale powinno być ok.