Sałatka z melona, jeżyn i imbiru

Nie jestem wielkim smakoszem sałatek owocowych. Ale ta jest niesamowita! Limonka, mięta i świeży imbir nadają jej bardzo orzeźwiającego charakteru. Połączenie imbiru z owocami jak dla mnie jest genialne! :)

Sałatka z melona i jeżyn, podana schłodzona, to świetne ukojenie w upalny dzień.

Sałatka z melona, jeżyn i imbiru

Składniki:

  • 1 melon kantalupa
  • 1 pudeÅ‚ko jeżyn
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1 Å‚yżka soku z limonki
  • 1 Å‚yżka cukru
  • 1 Å‚yżeczka Å›wieżego starego imbiru
  • 1 Å‚yżka pociÄ™tej w cienkie paseczki miÄ™ty (ja tnÄ™ nożyczkami)

Melona przekrój na pół, usuń pestki. Wydrąż miąższ za pomocą łyżki do kulek lub pokrój melona w kostkę.

Wszystkie składniki, poza miętą wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Sałatkę z melona podawaj schłodzoną, posypaną z wierzchu świeżą miętą.

Sałatka z melona, jeżyn i imbiru

Sałatka z melona, jeżyn i imbiru

Sałatka z melona, jeżyn i imbiru

Sałatka z melona, jeżyn i imbiru

Przepis na podstawie przepisu Marthy Stewart z magazynu „Everyday Food” (July/August 2012)


Desery
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy